Грип на грифі штанги

11.04.2012

За підсумками двох попередніх чемпіонатів світу наші важкоатлети здобули максимальну кількість ліцензій на лондонські Ігри–2012. Щоправда, перепустки не іменні, тож формуванням остаточного складу олімпійців наставники чоловічої та жіночої збірних — Петро Алаєв та Денис Готфрід — перейматимуться практично до самого старту Олімпіади.

Чемпіонат Європи з важкої атлетики, що стартував 6 квітня в турецькій Анталії, мав стати полігоном для «тестування» сил претендентів на поїздку до Лондона. Якщо у наших чоловіків до заявки на турнір не потрапив жоден із лідерів (Артем Іванов, Ігор Шимечко, Артем Удачин та Олексій Торохтій готуються за індивідуальними програмами), то в жіночому стартовому протоколі серед других номерів була й досвідчена Юлія Калина, від якої наставники завжди чекають нагород.

Проте, за повідомленнями газети «Спорт–експрес», збірна України практично в повному складі до Туреччини... не поїхала. Завадила нібито епідемія гепатиту А, що спалахнула на олімпійській базі в Кончі–Заспі. Як результат, замість 15 українців на поміст в Анталії вийде лише один наш штангіст — Сергій Тагіров із Дніпропетровська.

Для довідки: гепатит А — це гостре інфекційне захворювання, що вражає печінку. І поява цієї зарази на території спортивної бази — надзвичайна подія.

«На тренувальній базі і справді розгорілася епідемія, однак не гепатиту А, а грипу, — уточнив у коментарі «УМ» тренер жіночої збірної Денис Готфрід. — Усі дічата, які готувалися до чемпіонату Європи, серйозно перехворіли й фізично ослабли. Тож ми вирішили не їхати до Туреччини, а дати їм час підготуватися до чемпіонату України, який відбудеться через кілька тижнів».

За словами наставника, на першості країни остаточно мають визначитися імена спортсменок, котрі поїдуть на Олімпійські ігри.

До речі, після того як Міжнародна федерація важкої атлетики дискваліфікувала Ольгу Коробку, Україна втратила одну ліцензію й буде представлена в Лондоні трьома штангістками. Готфрід уже «приблизно знає», на кого зробить ставку на Олімпіаді, але для того, щоб усі мали рівні шанси в ліцензійній боротьбі, імена дівчат тримає в секреті.