На догоду пану

06.04.2012

Конституційний Суд ще раз засвідчив свою підконтрольність Партії регіонів і ухвалив одне з двох очікуваних рішень щодо корекції виборчого законодавства. КС визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким виборчі дільниці за кордоном включаються до складу одномандатних округів на території Києва.

Таке положення діяло на всіх виборах за часів незалежності України. Однак тепер «регіонали» шукають шляхи й штучні способи, як знизити кількість депутатів–мажоритарників, що обираються на «чужих» для них територіях — у столиці, в Центральній та Західній Україні.

Норми нинішнього закону про ви­бори до парламенту ПР затверджувала за підтримки частини опозиції. Однак вигідні для себе зміни до закону «сині» вносять не через Раду, а через «кишеньковий» Конституційний Суд — той самий, який запросто змінив в Україні систему влади, повернувши Януковичу повноваження Кучми. Із поданням до КС щодо «неконституційності» голосування українців за кордоном у прив’язці до мажоритарних округів Києва (ч. 2 ст. 22 закону) зверталися 59 нардепів із Партії регіонів. І в середу суд ухвалив рішення, а вчора оголосив: зарубіжні виборчі дільниці не будуть включені до складу будь–яких одномандатних округів, а увійдуть тільки до багатомандатного загальнодержавного округу. Тобто виборці за рубежем зможуть проголосувати лише за партійні списки.

Рішення про кількість одномандатних округів у кожному регіоні ЦВК має ухвалити до 10 квітня. Згідно з вердиктом КС, у Києві очікується не 16, як раніше, а 13 виборчих округів.

Заступник голови Центвиборчкому Жанна Усенко–Чорна вважає, що така ухвала КС обмежує конституційні права громадян (а за кордоном голосує майже 400 тисяч українців). Усенко–Чорна сказала в коментарі агенції «Українські новини», що в неї виникла «низка питань про співвідношення цього рішення КС із положеннями Конституції, зокрема статтею 24 Основного закону, яка каже, що всі громадяни України мають рівні права й не можуть бути обмежені в залежності від місця перебування». «Згідно зі статтею 22 Конституції, виборче право громадян гарантоване, і воно не може бути скасоване або обмежене. Але склалася така ситуація, коли це право обмежене», — констатує висуванка опозиції.

За словами пані Жанни, таким чином вищий суд «ставить під сумніви легітимність результатів цих виборів».