Украдене нещастя

06.04.2012

Українці знову засвідчили своє вміння скиглити й нарікати та невміння радіти життю. За результатами дослідження World Happiness Report, у рейтингу «щасливості» ми посідаємо лише 91–ше місце серед опитаних мешканців 155 країн. Значно щасливішими за нас із вами почуваються громадяни Венесуели, Косова, Південної Африки, Нікарагуа, Пакистану, Лаосу, не кажучи вже про представників заможних, передових держав.

Рівень відчуття щастя мешканців різних країн порівнював Інститут Землі Колумбійського університету (США). Лідерами рейтингу є мешканці Данії, Фінляндії, Норвегії, Нідерландів, Канади, Швейцарії, Швеції, Нової Зеландії, Австралії й Ірландії. Лише на 11–му місці йдуть американці, з чого укладачі рейтингу роблять висновок: рівень щасливості не обов’язково залежить від показників національного багатства. Тобто не лише в грошах щастя.

Штати, які досягли величезного економічного і технологічного прогресу за останні 50 років, не можуть похвалитися лідерськими показниками за кількістю щасливих мешканців. В американців високий показник почуття непевності і тривоги, низьким є рівень «соціальної довіри».

Загалом, перші місця в рейтингу щасливості посідають справді заможні країни. «Політичні свободи, соціальні зв’язки і відсутність корупції є важливішими, аніж доходи у поясненні різниці самопочуття країн згори і знизу рейтингу», — зазначається у звіті. При цьому привертають увагу досить високе 32–ге місце авторитарної Туркменії, 53–тє — Польщі, 62–ге — Білорусі, 76–те — Росії, 79–те — Узбекистану. Значно вище за свою 18–ту позицію (це вже після Коста–Ріки й Ізраїлю) могла б стояти Велика Британія, одна з найбільш розвинутих країн світу.

На індивідуальному рівні важливими є фізичне і психологічне здоров’я, забезпеченість роботою і стабільні сімейні стосунки. А «валове національне щастя», зазначають експерти, є значно кращим показником, аніж просто ВВП.