Оцінка ув’язнення

05.04.2012

В Україні з візитом перебувають виконавчий директор Freedom House Дейвід Крамер, координатор програм Метью Шааф та інші. Окрім зустрічей iз керівництвом держави, голов­ною метою представників цієї міжнародної правозахисної організації було відвідування за ґратами екс–урядовців Юрія Луценка та Юлії Тимошенко. Сприяння в таких зустрічах із засудженими їм обіцяв Генпрокурор Віктор Пшонка.

Позавчора в кабінеті начальника Лук’янівського СІЗО гості зустрілися з колишнім главою МВС Луценком. За словами начальника столичного управління Державної пенітенціарної служби Олександра Сайка, зустріч тривала півгодини, і «вони лишились задоволеними щирістю та відвертістю, яку ми демонстрували». Мовляв, на очах правозахисників було «розвіяно міф про нелюдські умови тримання у СІЗО».

Щоправда, гостям показали лише відремонтовані комфортні камери — ту, в яку тиждень тому перевели Луценка, а також камеру, де зробили євроремонт наприкiнцi сидiння Тимошенко. Ще одну «хату» показали в новому корпусі. За словами учасника групи експертів Freedom House в Україні Вікторії Сюмар, там не було жодної людини, натомість відчувався свіжий запах фарби.

Дружина екс–міністра Ірина Луценко додає, що правозахисники, серед яких було чимало знайомих чоловіка, цікавилися, чи не хоче він лікуватися за кордоном. Лідер «Народної самооборони» зазначив, що бажає лікуватися в українській лікарні, а не в медчастині СІЗО. Вже наступного дня пенітенціарії радісно повідомили, що Луценка обстежать у Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги.

Учора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, закордонні правозахисники мали зустрітися ще й iз Юлією Тимошенко в Харкові. Але спочатку вони розділилися на дві групи, одна з яких мала переговори в Києві з Головою ВР Володимиром Литвином i Президентом Віктором Януковичем, а інша — поїхала до Харкова, де спочатку обговорила питання свободи слова та політичного плюралізму зі скандально відомим мером Геннадієм Кернесом. Після цієї зустрічі представник Freedom House, віце–президент Атлантичної ради США Деймон Вілсон, заявив, що їхню організацію непокоїть «вибіркове переслідування деяких політичних діячів в Україні, а не конкретно Юлії Тимошенко та Юрія Луценка».

А от про що півтори години говорив із Віктором Януковичем Девід Креймер, достеменно не відомо, адже правозахисник не забажав коментувати зустріч. Прес–служба глави держави повідомила про «плідну дискусію з широкого кола питань, що стосуються політичних процесів сучасної України». Так, Президент «звернув особливу увагу на реформування системи кримінальної юстиції» тощо.

 

ЯК ЗДОРОВ’Я?

Залiзничнi ескулапи для Юлi

На п’яти вікнах дев’ятого поверху Центральної клінічної лікарні «Укрзалізниці» в Харкові, де планують лікувати Юлію Тимошенко, позавчора встановили ґрати, а вікна поміняли на нові, зі спеціальним світловідбивним напиленням. На під’їздах до лікарні також ремонтують дорожнє покриття.

Керівництво облуправління ДПтС запевняє, що у трьох палатах, де перебуватиме лідерка «Батьківщини», відеоспостереження не передбачено, але відеокамери є в усіх коридорах лікарні. У власній палаті є ліжко, шафа, бра для читання, умивальник, електрочайник, кулер iз водою і плазмовий телевізор, окремий туалет, а також кімната для прийому їжі й кімната для зустрічі з захисниками. На цьому ж поверсі — кабінет для плазмофорезу, а також для проведення різних процедур, в якому є стіл витягнення і стіл Побота — для проведення лікувальної фізкультури.

Водночас правозахисник Євген Захаров заявив, що в разі відправлення Юлії Тимошенко на лікування за межі колонії повернути її у виправний заклад матиме право лише Євросуд. «Якщо її вивезуть iз колонії на лікування до стаціонарного закладу, то буде виконано припис Європейського суду з прав людини в рамках 39–го регламенту Європейського суду, — зазначає Захаров. — Повернути назад до колонії її можна тільки з дозволу того ж самого Європейського суду, надавши документи щодо її стану здоров’я. Суд має визначити, що вона більше не потребує лікування, і дати дозвіл, щоб її повернули. Були випадки, коли засуджені перебували в лікарнях дуже довго, навіть медики намагалися їх здихатися, але не могли, бо не було рішення Євросуду».