Михайло Поплавський: «Тримай українську хвилю!»

05.04.2012
Михайло Поплавський: «Тримай українську хвилю!»

(Олега ГРИБА)

Міцною ниточкою, яка об’єднала українців, став унікальний проект у царині вітчизняної культури — телемарафон «Пісня об’єднує нас!». 110 годин без перерви на рекламу звучали пісні нашою рідною мовою, їх почули у 155–ти країнах світу. І жителі цих країн відкрили для себе всі грані співочого таланту України.

Трансляція марафону розпочалася 29 березня о 5:30 в інтернеті та цифровій версії Першого Національного, а з 12:30 31 березня — і в прямому ефірі Першого Національного та телеканалу «Ера». В спеціально обладнаній студії НТКУ наживо співали яскраві та популярні зірки, а також талановиті молоді артисти.

 

Ідея популяризувати сучасну і народну українську пісню у світі, представити її багатогранність, мелодійність і красу, підтримати молодих виконавців виникла у ректора Київського національного університету культури і мистецтв Михайла Поплавського та генерального директора Національної телекомпанії України Єгора Бенкендорфа. Невдовзі ідея переросла у глобальну мету — показати світові багатство музичної культури нашого народу, провести найтриваліший телемарафон національної пісні у світі, який потрапить до Книги рекордів Гіннеса.

Попередній такий рекорд був встановлений Італією з 21 по 25 березня 2010 року у місті Пезаро і становив 103 години 9 хвилин 26 секунд. На відміну від італійського, наш проект мав стати ще тривалішим — 110 годин у прямому ефірі.

І хоча глобальний задум оприлюднили на прес–конференції 14 лютого, задовго до цієї дати почалася копітка творча робота. Команди працювали у кількох напрямках: технічне забезпечення проекту, збір пісенного матеріалу... Творчі групи телевізійних програм «Наша пісня», «Фольк–music», «Крок до зірок» запросили виконавців різного віку, що представляють усі жанри — від української народної до сучасної пісні. Над проектом працювали 2012 людей — музиканти, технічний і творчий персонал. Вдалося залучити як найпопулярніших зірок, так і молодих талановитих виконавців з усіх куточків України. Головним режисером–постановником телемарафону став Михайло Поплавський.

В спеціально обладнаній студії заспівали Таїсія Повалій, Ніна Матвієнко, Гайтана, Наталя Валевська, Ольга Цибульська, гурт «ДахаБраха», Степан Гіга, Ольга Юнакова, Маша Собко, Михайло Грицкан, Діма Коляденко, Віктор Павлік, гурт «Моторолла», Аріна Домські, Іван Ганзера, гурт «Доміно», Алла Кудлай, гурт «Міна Моралі», гурт «Тарута», Наталка Карпа, Діля, Едуард Романюта, гурт «Заклёпки», Павло Зібров, гурт «Антитіла», Наталя Бучинська, Марта, Андрій Kishe, Alosha, Влад Дарвін, Оксана Пекун, Тереза Франк, гурт «Гайдамаки», Катя Бужинська, гурт «Вперше чую», Ніна Кірсо, гурт «Фрістайл», Рената.

Вели телемарафон три пари ведучих: народний артист України Михайло Поплавський та Lina Brouli, Тимур Мірошніченко та Тетяна Терехова, заслужений артист України Анатолій Гнатюк та заслужена артистка України Оксана Пекун.

Кореспондент «УМ» потрапив у студію разом із журналістською братією, коли наближався фінал співочого телемарафону. Завершальним його акордом став виступ Таїсії Повалій. На сцену вийшли організатори цього чудового дійства, яких зал зустрів оваціями.

І ось настає довгоочікувана мить! Офіційний суддя світової Книги рекордів Гіннеса Він Шарма переповнений емоціями: «Я у захваті від українського рекорду. Без будь–яких заперечень, це найтриваліший музичний телемарафон і він проведений саме тут — в Україні!».

Після отримання сертифікату рекорду ідейний натхненник, генеральний продюсер та головний режисер–постановник телемарафону Михайло Поплавський від­коркував пляшку шампанського і почав щедро поливати глядачів у студії. «Я дякую всім українцям, які переживали і вболівали за нас перед екранами телевізорів», — сказав він.

З успішним проведенням телемарафону організаторів привітали Прем’єр–міністр України Микола Азаров та міністр культури України Михайло Кулиняк.

«Радує не стільки те, що телевізійний ефір тривав без перерви так довго, а в першу чергу його дійсно цікавий зміст. Це було яскраве і захоплююче видовище, яке свідчить про те, що Україна може виробляти гідний, конкурентоздатний телевізійний продукт. Може порадувати глядачів. Бажаю Першому національному каналу, всім учасникам телемарафону не зупинятися на досягнутому і робити не тільки найтриваліші передачі у світі, а й найрейтинговіші телевізійні проекти для українського глядача і для симпатиків України за кордоном», — говорилося у вітальному листі Прем’єр–міністра України Миколи Азарова.

«Дуже приємно, що Україна довела, що вона може бути першою! І все це побачили наживо у 155–ти країнах світу!» — сказав генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф.

На екрані глядачі справді побачили свято, яке тривало кілька діб, створене потужними командами Київського національного університету культури і мистецтв та Першого Національного.

«Під час телемарафону майже вся команда не спала, — зізнався Михайло Поплавський. — Було приємно спостерігати, з яким ентузіазмом студенти виконували поставлені завдання. Це нове покоління українців. Вони хочуть бачити свою країну кращою, позитивнішою. І не жаліють на це своїх сил. За таким поколінням наше майбутнє. Всі разом ми показали, що українська пісня — на першому місці у світі! Я хочу, щоб ми завжди тримали українську хвилю і щоб в Україні стало модним бути українцем!»

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Під час проведення телемарафону на сайті Першого Національного постійно з’являлися коментарі глядачів. Ось деякі з них:

«Слава Україні! Маємо «побити» власний рекорд» (Михайло).

«Я завжди вірила, що ми здатні на таке, адже Україна — це найспівочіша нація у світі, і нарешті нам віддадуть рекорд, який по праву повинен належати нам! Добре, що в Україні є ще такі люди, як Поплавський — істинний патріот, низький уклін вам!» (Свиридончук).

«Усі вихідні дивилася марафон зі своїми батьками, отримали масу задоволення. Це так добре, коли цілий день у колі сім’ї. І можна пишатися тим, що ти — українець» (Люда).

«Завдяки цьому проекту я згадала стільки українських пісень, які чула в дитинстві. Вчора донечка моя витанцьовувала під «Стожари» у виконанні Дворського. Ми відривались під «Тартак» та багатьох інших» (Оля).