Докази з рекордом

05.04.2012
Докази з рекордом

Виконуючи два пенальті, Ліонель Мессі клав м’яча точно під штангу в різні кути. (Фото Рейтер.)

У свої 24 роки Ліонель Мессі назбирав уже купу титулів та рекордів і не збирається зупинятися. Позавчора найкращий футболіст планети сягнув нового гольового рубежу, забивши 14 м’ячів за один сезон Ліги чемпіонів. За 20 років проведення найпрестижнішого клубного турніру Європи під новою вивіскою така висота не підкорювалася ще нікому. До цього у 2003 році голландський форвард «Манчестер юнайтед» Руд ван Ністелрой «нагилив» 12 м’ячів, а Мессі повторив його досягнення торік. За всі ж роки проведення Кубка чемпіонів відзначитися 14 разів за сезон, як і Мессі, вдалося в 1963 році бразильському нападнику «Мілана», «Наполі» та «Ювентуса» Жозе Алтафіні. Але ж у Лео ще є принаймні два півфінали в цьому розіграші, аби встановити абсолютний рекорд. А поки позавчора два його влучні удари з 11–метрової позначки дозволили «Барселоні» перемогти «Мілан», а самому генію гри — оформити 50 голів за весь час його участі в Суперлізі.

Після нульової нічиєї на «Сан–Сіро» в першому матчі каталонці швидко взялися за справу в рідних стінах. У першому таймі незграбність італійських оборонців укупі з покараннями у вигляді двох пенальті від голландського рефері Бйорна Кейперса забезпечили господарям потрібну перевагу. Між двома «точками» Мессі був дебютний гол «на Європі» Антоніо Ночеріно. Але цей постріл колишнього півзахисника «Палермо» виявився для «Мілана» єдиним (!) ударом у площину воріт Віктора Вальдеса за весь матч. Звісно, в історії італійського гранда траплялися перемоги й за таких обставин, але не тоді, коли граєш проти колективу футбольних митців на кшталт «Барси».

Коли на початку другої половини зустрічі Андрес Іньєста за допомогою рикошету зробив рахунок 3:1, усе стало зрозуміло остаточно. І нехай тренер гостей Массімо Аллегрі каже, що один із двох пенальті суддя «придумав», навряд чи хтось буде сумніватися у справедливості перемоги «гранатово–синіх». Завдавши 17 ударів по воротах Крістіана Аб’ятті (проти двох у відповідь), підопічні Хосепа Гвардіоли вп’яте поспіль вийшли до півфіналу ЛЧ.

Сам наставник «Барси», віддавши належне титулам «Мілана» і його грізності, сказав, що для його команди найважче — це продовжувати в тому ж дусі. Адже в наступних матчах на неї чекають аж ніяк не слабші опоненти.

Із «Баварією», яка також у вівторок оформила перепустку до півфіналу, каталонці можуть зустрітися лише у вирішальному матчі турніру. Наразі ж мюнхенці вдруге за тиждень здолали кризовий «Марсель» із рахунком 2:0. Тренер німців Юпп Хайнкес навіть дозволив провести більшу частину часу на лаві запасних своєму основному голеадору Маріо Гомесу. Але без нього знайшовся інший герой — дублем про себе нагадав хорват Івіца Олич. Хоча головним творцем гольових атак господарів був француз Франк Рібері.

Повний матч за переможців відіграв Анатолій Тимощук. Українець навіть мав шанс відзначитися голом, але м’яч після його удару парирував Стів Манданда, котрий у марсельців повернувся на пост «номер один».

 

ТАБЛО

 

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (повторні матчі).

Результати вівторка

«Барселона» (Іспанія) — «Мілан» (Італія) — 3:1 (Мессі, 11 (пен)., 41 (пен.); Іньєста, 53 — Ночеріно, 32; перша гра — 0:0)

«Баварія» (Німеччина) — «Марсель» (Франція) — 2:0 (Олич, 13, 37; перша гра — 2:0)