НОВИНИ ПЛЮС

04.04.2012

Політв’язні на контролі

Українська влада повинна забезпечити справедливий розгляд апеляції на вирок екс–міністру внутрішніх справ Юрію Луценку. Про це заявили співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Марієтта де Пурбе–Лундін та Майліс Репс, підбиваючи підсумки візиту в Україну. «Вони закликали владу забезпечити, щоб апеляція Луценка цілком відповідала принципам справедливого судового розгляду, закріпленого в статті 6 Європейської конвенції прав людини», — інформує агенція «Українські новини». Співдоповідачі звернулися до української влади, щоб та гарантувала незалежну медичну експертизу Луценка. Також Пурбе–Лундін і Репс позитивно оцінили дозвіл їм відвідати екс–міністра в Лук’янівському СІЗО. Наступний візит Пурбе–Лундін та Репс здійснять в Україну в травні. Як відомо, Апеляційний суд Києва розгляне апеляційну скаргу на вирок Луценкові 15 травня.

* * *

Генпрокурор Віктор Пшонка обіцяє посприяти в організації візитів представників міжнародної неурядової організації «Фрідом хаус» до Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Про це він заявив під час зустрічі з представниками «ФХ» та Атлантичної ради США, повідомляє прес–служба Генпрокуратури.

Кишені комуніста й олігарха

Сукупний дохід першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка за минулий рік склав 487 тис. 401 грн. Про це свідчить декларація про доходи Мартинюка, оприлюднена на сайті ВР. Так, зарплата одного з чільних комуністів у 2011 році становила 235 тис., при цьому він отримав матеріальну допомогу — 38 837 грн. і пенсійних виплат — 213 216 грн.

Дружина Мартинюка доходів не мала. Сім’я Мартинюка «тимчасово проживає на держдачі, має неприватизовану квартиру загальною площею 85,5 кв.м». Згідно з декларацією, Адам Іванович також є власником ділянки 1200 кв. м.

* * *

Сукупний дохід міністра економіки Петра Порошенка у 2011 році склав 86,6 млн. грн. — це дивіденди, проценти, роялті. Свою декларацію Порошенко виклав на «Фейсбук». Дружина Петра Олексійовича заробила 41,1 тис. грн.

У власності Порошенка є три земельні ділянки — у Києві та Козині. Одну з них на 1000 кв. м бізнесмен Порошенко придбав за 8,1 млн. Площа двох інших — 1200 та 6 315 кв. м. Порошенко має чотири квартири — дві в Києві (134 і 82 кв. м), по одній у Вінниці (68,2) та Одесі (35,3). У власності членів родини Порошенка є земля й садовий будинок у Бортничах під Києвом, квартира в столиці й гараж. У автопарку нового міністра — Merсedes Benz 2010 року та яхта Bayliner. Родина Порошенка має автомобілі Jaguar 2011 року та BMW 2008–го.

На рахунках Порошенка в банку 192,2 млн. грн., номінальна вартість цінних паперів — 17 млн., а до статутних фондів підприємств внесено 25 млн.

Вона знову працює

У центрі Києва з’явилися білборди з написом «Вона вільна», виконані у стилі передвиборчої кампанії Юлії Тимошенко 2009 року. Але, як з’ясувалося, вони не мають політичної мети. Розміщення білбордів у стилі Тимошенко замовила одна з комерційних фірм, повідомив журналістам голова Асоціації зовнішньої реклами Артем Біденко. «Це тізер комерційної реклами, після якого послідує основний рекламний сюжет. Це точно не політика», — сказав Біденко, додавши, що не може розголошувати назву компанії та напрямок її бізнесу.