Гогольfest. «Родзинка», яка не відбулася

04.04.2012

На вихідні інтернет облетіла новина — анонсований мультимедійний фестиваль Гогольfest не відбудеться і цього року. Зізнаюся чесно, неочікуваною для мене вона не була. Кілька місяців тому, виловлюючи художнього керівника фестивалю Владислава Троїцького для інтерв’ю — режисера активно запрошують до своїх проектів театри інших країн, тому застати в Україні його можна не завжди — в останній момент я змушена була змінити тему нашої розмови. Троїцький принципово не хотів говорити про Гогольfest–2012. Мовляв, коли міська влада від обіцянок перейде до реальних кроків і почне фінансувати підготовку фестивалю — тоді й поговоримо. За іронією долі, якраз перед початком нашого інтерв’ю Владиславу подзвонила представниця міської влади — судячи з імені Світлана, це була саме керівник Управління культури Зоріна. І Троїцький уже більш розлого, ніж мені, але дуже аргументовано пояснив, що за відсутності реальних грошей ніякого Гогольfestу він затівати не буде. Заодно попередив, що часу залишається катастрофічно мало — театри з–за кордону, яких організатори планували запрошувати на фестиваль, мають складати власні графіки роботи та гастрольні маршрути, посольства — готувати документи для своїх артистів, час також починати клопотатися про готелі, програму, оренду майданчиків тощо.

Але, як бачимо, потрібного ефекту його слова не мали. Як, власне, і неодноразові заяви, які київські чиновники залюбки роздавали перед численними телекамерами: Гогольfest, мовляв, стане культурною родзинкою столиці, ми його підтримаємо морально і фінансово, а голова КМДА Олександр Попов особисто патронуватиме цей такий потрібний нашому місту фестиваль. Розіславши відповідні прес–релізи до інформагенцій, КМДА навіть видала відповідне розпорядження, в якому фігурували понад п’ять мільйонів гривень фестивального бюджету. Але й цей документ не став «стартовим пострілом» для підготовки фестивалю. Як розповідає Владислав Троїцький, час втратили не лише для того, щоб розіслати запрошення учасникам та узгодити їхні графіки, а й навіть для укладання угоди про оренду павільйонів ВДНГ, де планувалося проведення фестивалю, — «треба було укласти договір, узгодити з державним управлінням справами, якщо орендувати територію на комерційній основі буде дуже дорого».

Але без видовищ та вражень шанувальники Гогольfestу цього року точно не залишаться — вибори мера Києва обіцяють шалену інтригу, напругу, а для декого, безумовно, і справжнісінький катарсис. Серед кандидатів буде і патрон Гогольfestу–2012 Олександр Попов…

Тепер міська влада обіцяє провести фестиваль у 2013–му. Ви їй вірите?