Рівняння на китайців

04.04.2012

Останнім часом українські майстри пінг–понгу періодично радують своїх уболівальників здобутками на європейських першостях, проте «вистрілити» «на світі», де лідерами є азійські спортсмени, ніяк не вдається. Нагадаємо, що минулого тижня на ЧС у Дортмунді в чемпіонському дивізіоні Україну представляла лише жіноча збірна. Команда, очолювана Маргаритою Песоцькою, фінішувала на 19–му місці, яке, на жаль, не гарантує прямого потрапляння до елітного ешелону на наступному «мундіалі» (перепустки на командний ЧС–2014 забронювали перші 18 збірних). Але головний тренер української команди Володимир Геворгізов не засмучується. «Повірте, на наступному чемпіонаті світу вони знову гратимуть у чемпіонському дивізіоні, даю вам 200 відсотків. Потраплять туди завдяки своєму рейтингу», — запевнив «УМ» Володимир Юрійович.

За словами наставника, дівчата в Дортмунді виступили непогано, однак для кращого результату сил однієї Песоцької виявилося замало. «Таня Біленко (дівоче прізвище — Сорочинська), яка завжди підтримувала Риту, лише в грудні повернулася до тренувань після народження дитини, тому їй, вочевидь, було важко, — розповідає пан Геворгізов. — Хоча й за таких умов ми цілком могли забезпечити собі вище місце. Прикро, що, маючи подвійний шанс, дівчата не змогли його використати. Якби здолали білорусок — завершили б груповий етап третіми, якби таки вирвали перемогу в румунок — фінішували б у групі одразу слідом за китаянками. Але в якийсь момент нам просто не щастило».

Хай там як, але напередодні олімпійського відбору, який незабаром відбудеться в Люксембурзі, Песоцька, Біленко та Ганна Гапонова отримали хороший досвід. Сподіватимемося, що комусь із них таки вдасться пробитися до першої одинадцятки спортсменів, які отримають путівки до Лондона.

Наші чоловіки–тенісисти на олімпійську кваліфікацію поїдуть у відмінному настрої, адже, ставши переможцями другого за силою дивізіону, отримали підвищення в класі й через два роки гратимуть з елітою світового пінг–понгу.

«Дуже хочеться зіграти з сильними тенісистами світу. Адже це зовсім інший рівень суперництва», — каже в коментарі «УМ» один із героїв «синьо–жовтої» команди Іван Катков. Саме його переможний матч із єгиптянином Алі Ахмедом Сале став переломним у боротьбі за вихід до півфіналу. «Якби я програв, рахунок у матчі став би 0:3, й на цьому все завершилося б. Але завдяки внутрішній мотивації мені вдалося виграти й повернути перебіг матчу в інший бік», — пригадує кульмінаційний момент 28–річний тенісист, який, щоправда, не братиме участі в індивідуальному олімпійському відборі. Там виступлять Ярослав Жмуденко, Коу Лей та Олександр Дідух.

«У чоловічому квартеті ніхто не випадав із ансамблю. Хлопці — молодці. Ми довго йшли до цього моменту, адже для виступів у елітному дивізіоні ми могли розраховувати лише на свої сили. Ми не шукаємо додаткових варіантів, організовуючи домашні турніри, а демонструємо результат», — підсумував Володимир Геворгізов.

 

П’ЄДЕСТАЛ

Вирішальні матчі ЧС–2012

Чоловіки. Фінал: Китай — Німеччина — 3:0. Півфінали: Китай — Півд. Корея — 3:0, Німеччина — Японія — 3:1*.

Жінки: Фінал: Китай — Сінгапур — 3:0 (китаянки помстилися Сінгапуру за поразку у фіналі ЧС–2010). Півфінали: Китай — Гонконг — 3:1, Сінгапур — Півд. Корея — 3:2.

*Бронзові нагороди отримали по дві збірні, що програли у півфіналах.