Розминка вітрил перед Лондоном

04.04.2012
Розминка вітрил перед Лондоном

Ольга Масливець стала найкращою з українців на чемпіонаті світу-2012 iз віндсерфінгу. (Фото з сайту funsurf.com.ua.)

Як уже повiдомляла «УМ», наприкінці минулого року в акваторії Індійського океану біля австралійського Перта відбувся чемпіонат світу з вітрильного спорту, де розіграли левову частку олімпійських ліцензій. Розподіл решти перепусток до Лондона залишили для світових першостей з окремих дисциплін. Перший із цих турнірів — серед віндсерфінгістів — 20—29 березня приймало іспанське місто Кадіс.

«Маючи нагоду, ми відправили до Іспанії молодь — окрім лідерів Ольги Масливець та Максима Оберемка, які вже мають олімпійські ліцензії», — розповів «УМ» державний тренер Сергій Чорний. Разом із досвідченим спортивним подружжям Оберемко/Масливець середземноморські хвилі також розсікали молоді Олександр Тугарьов, Євген Галицький та Дарина Поплавська. «Змагання в Кадісі показали, що наша країна має спортсменів, на яких можна розраховувати на Олімпіаді 2016 року», — каже пан Чорний.

Хоча, відверто, для пересічного вболівальника 60­та позиція Тугарьова, 77­ма — Поплавської та 104­та — Галицького навряд чи виглядають переконливо. Щоправда, в числі спортсменів, вік яких не перевищує 21 року, найкращий із нашої юної генерації посів вельми пристойне 12­те місце.

Медальна боротьба віндсерфінгістів складається з серії рейтингових гонок, за підсумками яких формується фінальний «флот», де й визначаються призери. Довгий час серед лідерів жіночої регати фігурувала Ольга Масливець. У проміжному протоколі після чотирьох гонок кримчанка піднялася на третю сходинку, проте наступні перегони Масливець провела невдало. «У другій частині змагань різко погіршилася погода. Пориви вітру досягали 30 метрів за секунду, тож боротися в таких умовах було надто складно. А Ольга не так давно перенесла запалення легень і, очевидно, просто не встигла набрати оптимальну форму», — висловив припущення держтренер щодо виступу уродженки Тернополя. У підсумку Масливець скотилася на дев’яте місце.

Варто відзначити, що через надто потужний вітер організаторам довелося скасувати кілька гонок, серед яких була й вирішальна, медальна. Відтак імена переможців назвали за результатами попередніх десяти заїздів. У жінок чемпіонкою світу та володаркою чеку на 6,5 тисячi євро стала Лі Корзіц з Ізраїлю, яка мала щасливий бортовий номер — 1111. У чоловіків золоту нагороду отримав француз Жульєн Бонтемпс. Максим Оберемко в підсумковому протоколі посів 27­му сходинку.

За словами найсильнішого українського віндсерфінгіста, котрий готується виступити на п’ятій Олімпіаді поспіль, першу частину турніру він змагався «під навантаженням», але після того як зрозумів, що всі гонки проходитимуть під ураганним вітром, кинув усі ранкові силові тренування.

Додамо, що на цьому чемпіонаті світу організатори вперше провели змагання під назвою «швидкісні заїзди» — на дистанції 100 метрів спортсмен повинен був максимально розігнати свою вітро­дошку. Рекорд швидкості в чоловіків встановив Доріан ван Райсельберг із Голландії — 62 км/год, у жінок — полячка Ганна Зембржуська — 50 км/год.