Кінець казки

29.03.2012
Кінець казки

«Реаліст» Карім Бензема двічі пробив воротаря АПОЕЛа Діонісіоса Хіотіса. (Фото Рейтер.)

Кіпрський АПОЕЛ став головним порушником спокою нинішнього сезону у найпрестижнішому турнірі Старого світу. Команда сербського фахівця Івана Йовановича довела, що система відбору до ЛЧ не така вже й несправедлива, якщо ти по–справжньому сильний. Пройшовши три кваліфікаційні кола «шляху чемпіонів» — тобто вибивши не таких сильних суперників, як, скажімо, четверті команди серії А або прімери, «Атлетичний футбольний клуб греків міста Нікосія» (скорочено — АПОЕЛ) на груповому етапі, діючи від оборони, обставив «Зеніт», «Порту» й наш «Шахтар», а вже в «плей–оф» вибив «Ліон» у серії пенальті. Але кожна казка має свій кінець. Позавчора кіпрську казку фактично завершив зірковий «Реал».

Команда Жозе Моуріньйо врахувала помилки своїх попередників у боротьбі з АПОЕЛом і підійшла до гостювання в Нікосії з усією серйозністю. Щоправда, звична оборонна тактика кіпріотів, підсилених легіоном бразильців і португальців, не давала збоїв аж до 74–ї хвилини. А далі за справу взявся «реаліст» Кака (до речі, за АПОЕЛ грав бразилець із таким самим прізвиськом, тільки захисник). Володар «Золотого м’яча» 2007 року, вийшовши на заміну, спочатку віддав гольовий пас на француза Каріма Бензема, а потім відзначився й сам. Наостанок Бензема оформив дубль і розгром — 3:0. Шансів відіграти бодай гол у команди–сенсації не було — вона не завдала жодного удару не те що в площину, а навіть у бік воріт Ікера Касільяса.

«Наприкінці матчу «Реал» підвищив темп, і ми нічого не змогли протиставити. Але ми можемо пишатися цим сюрреалістичним сезоном. Адже головним завданням для нас було потрапляння до групового етапу ЛЧ. Тепер треба лише гідно завершити цю кампанію», — підбив підсумок Йованович.

«Нам довелося добряче пововтузитися з АПОЕЛом, який грамотно використовував свої сильні сторони. Так, тут нема яскравих індивідуальностей, але з точки зору характеру й організації це відмінна команда», — знайшов привід для компліментів суперникові Моуріньйо.

Значно напруженішим вийшло друге чвертьфінальне протистояння вівторка. І тут гору також взяли гості. У доволі рівному двобої між «Бенфікою» й «Челсі» в Лісабоні долю матчу вирішив єдиний гол івуарійця Саломона Калу, для якого виклав м’яч після сольного проходу іспанський форвард Фернандо Торрес. Лондонці під проводом в. о. головного тренера Роберто Ді Маттео виграють другий матч ЛЧ поспіль. Причому до вівторка португальці в цьому сезоні вдома ще не поступалися.

Найкращим у зустрічі визнали бразильського захисника «синіх» Давіда Луїса, який грав проти свого колишнього клубу, як і ще один бразилець у лавах «Челсі» — Рамірес.

«Ми домінували мало не всю гру, проте не використали свої гольові моменти. Удача була на боці «Челсі». Але, відчуваю, нам до снаги виграти в Лондоні», — заявив керманич «Бенфіки» Жорж Жезуш.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (перші матчі). Результати вівторка

АПОЕЛ (Кіпр) — «Реал» (Іспанія) — 0:3 (Бензема, 74, 90; Кака, 82)

«Бенфіка» (Португалія) — «Челсі» (Англія) — 0:1 (Калу, 75)

* * *

Кубок Англії. 1/4 фіналу (перегравання). «Тоттенхем» — «Болтон» — 3:1, «Сандерленд» — «Евертон» — 0:2.