Тероризму — мінімум, ЧАЕС — «укриють»

28.03.2012
Тероризму — мінімум, ЧАЕС — «укриють»

Заради зустрічі з Бараком Обамою Вікторові Януковичу довелося раніше розпрощатися з керівниками ЄС. (Фото Рейтер.)

26 квітня, в день чергових роковин вибуху на Чорнобильській АЕС, над аварійним четвертим блоком почнеться будівництво нового «саркофага» — об’єкта «Укриття». Про це повідомив українським журналістам у Сеулі Президент Віктор Янукович, наголосивши, що збір коштів на зведення цього об’єкта — це спільне досягнення світової спільноти. «Україна стала активним учасником міжнародної співпраці у напрямку забезпечення ядерної безпеки... І це відчувають наші партнери зі всього світу», — потішився гарант.

Нагадаємо, на міжнародний саміт з питань ядерної безпеки до столиці Південної Кореї Янукович вирушив збирати компліменти — за виконану обіцянку вивезти з України всі запаси високозбагаченого урану. Зокрема, глава Української держави таки поручкався з президентом США Бараком Обамою. За словами Віктора Федоровича, говорили про питання ядерної безпеки, у тому числі ініціативу української сторони про створення науково–дослідного центру на базі ЧАЕС. Ну й про уран, звісно.

Через зустріч з Обамою Януковичу довелося навіть скоротити програму рандеву з президентом Євросоюзу Германом ван Ромпеєм і головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. «Але нам вдалося поговорити про ситуацію (у відносинах між Україною і ЄС)», — запевнив Президент, висловивши сподівання, що розмова продовжиться, скажімо, сьогодні. Парафування угоди про асоціацію з ЄС, заплановане на 30 березня, за словами В.Я., також відбудеться вчасно.

Ще приємні новини: оцінка загрози поширення ядерного тероризму (а саме ця тема була головним питанням порядку денного саміту) в Україні «свідчить про низький рівень такої небезпеки для нашої держави за звичайних умов». Водночас, за словами Президента, впродовж останніх двох років у контексті підготовки до фінальної частини Євро–2012 Україна «докладає значних зусиль з метою попередження терористичних проявів», «розбудовує систему радіаційного контролю на кордоні і розвиває за міжнародної підтримки власні науково–технічні можливості у сфері ядерної криміналі­стичної експертизи — найважливішої складової ядерної безпеки, яка дозволяє визначити джерело надходження вилученого ядерного матеріалу».

Також у Сеулі Янукович мав зустрічі з Генсеком ООН Пан Кі Муном і очільником Китаю Ху Цзіньтао — лідери домовилися, що незабаром Президент України знову відвідає з візитом КНР, де востаннє був з візитом у 2010–му.