Льодові пристрасті на пляжі

28.03.2012
Льодові пристрасті на пляжі

Кваліфікаційний прокат іспанських танцюристів на льоду Сари Уртадо й Адрія Діаса. (Фото Рейтер.)

Французьке місто Ніцца з його розкішною Англійською набережною асоціюється насамперед із літнім відпочинком на Середземному морі. Але цього тижня на Лазурове узбережжя завітали найсильніші представники зимового спорту — фігурного катання. Вчора на пляжах Ніцци було +19 і сонячно, а в Палаці конгресів «Акрополіс» панувала «крижана» прохолода. Саме тут із понеділка триває чемпіонат світу–2012.

Він цілком міг відбутися і в Японії. Нагадаємо, після руйнівного землетрусу минулої весни Країна Східного Сонця в пожежному порядку передала право проводити ЧС–2011 Москві. Франція, яка була наступною в черзі, галантно запропонувала японцям провести першість 2012 року. Японія оцінила цей крок, але поки що вирішила утриматися від прийняття такого турніру. Тож Міжнародний союз ковзанярів (ІСУ) вдруге затвердив Ніццу столицею чемпіонату. До слова, раніше це місто вже приймало ЧС — у 2000 році.

Позмагатися на Французьку Рив’єру приїхали 220 ковзанярів із 55 країн. Для дванадцяти найкращих у кожній дисципліні ІСУ виділив винагороди, хоча загальна сума призових коштів порівняно з багатьма іншими видами спорту виглядає доволі скромною — 710 тисяч доларів. Призери в одиночному катанні отримають по $45 тис., 27 тис. і 18 тис., відповідно, а «парники» — 68, 41 і 27. «Одиночники», які посядуть 12–ті місця, отримають по $2 тис., а таким дуетам видадуть по 3 тис.

Україна заявила на турнір чотирьох фігуристів, але навіть про потрапляння в «зону призових» їм доводиться лише мріяти. У чоловіків свій прокат показує Дмитро Ігнатенко з Дніпропетровська (підопічний Олени Кравець на цьогорічному чемпіонаті Європи в англійському Шеффілді посів 21–ше місце). У прекрасної статі під керівництвом олімпійського чемпіона Віктора Петренка спробує продемонструвати свій прогрес киянка Наталка Попова, яка на континентальному форумі показала доволі пристойний 12–й результат. У танцювальних дуетах під синьо–жовтим прапором виступатимуть вихованці Галіт Чайт — Дмитро Дунь і Шиван Хіккен–Кеннеді.

Серед спортивних пар наших співвітчизників знову немає, зате дві українки за походженням входять до складу збірних інших держав. Колишня киянка Олена Савченко в парі з Робіном Шолкови вже давно збирає медалі під прапором Німеччини. А Тетяна Волосожар змінила громадянство на російське після Олімпійських ігор–2010 і в Шеффілді вже встигла виграти «золото» ЧЄ–2012. Щоправда, нагадаємо, Савченко й Шолкови там не змогли виступити через травму Олени, тож у Ніцці очікується запекла перша очна боротьба цих дуетів. Скласти їм конкуренцію спробує ще одна пара з Росії — Олександр Смирнов і Юко Кавагуті. Як бачимо, брак фігуристок–«парниць» росіяни не вперше вирішують через надання громадянства представникам інших дер­жав.

У понеділок на світовому форумі вступили в боротьбу на попередньо­му етапі менш рейтингові фігуристи — спортивні пари й танцювальні дуети. У перших найкращий результат показали Суй Веньцзін / Хань Цун (Китай), а в танцюристів — росіяни Олена Ільїних / Микита Кацалапов, які відтак стали третім російським дуетом у фіналі. А вчора по обіді на лід «Акрополіса» вийшла й наша Наталка Попова. Вона посіла восьме місце і пробилася до основної частини турніру.