Як програти виграну гру

23.03.2012
Як програти виграну гру

Анастасія Підпалова зі збірною України планує зіграти у фінальній частині Євро-2012. (Фото з сайту www.ehf-euro.com.)

Після того, як жіноча гандбольна збірна України програла нижчим за рейтингом ісландкам право виступити на чемпіонаті світу­2011, багаторічний керманич команди Леонід Євтушенко написав заяву про звільнення. Відтоді біля штурвалу «синьо­жовтих», які почали відбір на Євро 2012 року, став Леонід Ратнер. З іменем 74­річного аксакала пов’язані найвищі досягнення нашого жіночого гандболу — четверте місце планетарної першості 2003 року та «бронза» афінської Олімпіади­2004.

Нині жіночий гандбол, так само як і чоловічий, у нашій країні переживає не найкращі часи. Вітчизняна першість, за словами наставників команд, уже давно перетворилася на змагання аматорів, тоді як виконавиці вищого рівня одна за одною вирушають за кордон. За таких умов скликати членів національної збірної докупи можна лише напередодні офіційних матчів, та й то не всіх. Одних не відпускає клуб, інші самі не хочуть ризикувати здоров’ям у збірній, а хтось, як Регіна Шимкуте, взагалі планує змінити громадянство. Не слід забувати і про травмованих.

Хай там як, а Ратнер і в таких умовах непогано взяв старт у євровідборі, здобувши перемоги над командами Швейцарії та Ісландії. Закріпити успіх, а з ним і лідерство в квартеті, українки мусили позавчора в Запоріжжі, де приймали бронзових призерок грудневого чемпіонату світу — іспанок.

Однак останній титул суперниць красномовно свідчив — легкої прогулянки не буде. Розумів це й Леонід Ратнер, який перед грою заявив, що непогано було б як мінімум добре зіграти проти іспанок, а якщо вдасться виграти — це буде межею його мрій. Не вдалося.

«Ми самі програли виграний поєдинок, допустивши багато помилок — не забили чотири семиметрові і не реалізували кілька виходів сам на сам», — зізналася в коментарі «УМ» напівсередня збірної України та волгоградського «Динамо» Анастасія Підпалова. У другому таймі українки упродовж шести хвилин не могли пробити кіпера гостей Сильвію Наварро.

Підпалова — одна з лідерок «синьо­жовтих», яка попри застуду вийшла на майданчик і відзначилася трьома голами, визнає, що для перемоги над піренейками не вистачило ігрової практики та впевненості в своїх силах. «Перед цим поєдинком у нас не було спарингів, контрольних матчів — тільки тренування. А на тлі попередніх невдач ми просто психологічно виявилися не готовими до перемоги над збірною Іспанії», — пояснила мінімальну поразку Анастасія.

Але, за словами Насті, команда не засмучується і готується до повторного бою, який відбудеться в неділю в баскському містечку Естелья/Лісарра, область Наварра. «Зігравши непростий поєдинок з іспанками, ми стали сильнішими. Тож, без сумніву, на матч­відповідь вийдемо більш упевненими», — каже гандболістка.

І справді, підопічним Ратнера програвати другий двобій поспіль аж ніяк не можна — дихають у спину амбітні ісландки. «Ми впевнені, що зможемо кваліфікуватися на Євро. Для цього нам потрібно двічі перемогти збірну Швейцарії (аутсайдера квартету), вдома виграти в Іспанії та в гостях здолати українок», — заявив керманич збірної Ісландії Август Йоханнссон, який розраховує посісти в групі прохідне друге місце.

Проте наші співвітчизниці теж налаштовані рішуче. «Ми прагнемо перемог, і також хочемо зіграти на чемпіонаті Європи в Голландії», — розказала про завдання на відбірковий цикл Анастасія Підпалова.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат Європи­2012. Відбірковий етап. Група 7. 3­й тур. Україна — Іспанія — 22:23 (12:13, Ніколієнко (6) — Беренгер (5)),

Турнірне становище: Іспанія — 6, Україна — 4, Ісландія, Швейцарія — 0 (по 2 матчі).