Щоб влада Януковича не затягнулася на 28 років,

21.03.2012

Днями в Севастополі провели «круглий стіл» на тему «Парламентські вибори–2012: перспективи перемоги опозиційних партій». Зібралися як політичні активісти та представники громадських організацій Севастополя, так і експерти й депутати з Києва. Обговорили насамперед конкретні кроки у забезпеченні чесності та прозорості виборів, що має допомогти у зміні влади.

За одним столом сиділи представники севастопольської «Батьківщини», керівники місцевих осередків партій «За Україну»», «Фронт змін», «Наша Україна» та ін. Серед гостей були голова Комітету виборців України Олександр Черненко, народний депутат від «НУНС» Олесь Доній, голова київського інституту розвитку громадянського суспільства та демократії Андрій Фещук.

«Безперечно, могло бути гірше», — таку оцінку новому виборчому законодавству дав голова КВУ Черненко. Але і в існуючому варіанті недоліки даються взнаки вже зараз. «Уже сьогодні почались проблеми з реалізацією цього закону, — каже пан Олександр. — Багато говорять про зміни до нього в деяких принципових моментах. І якщо ці зміни відбудуться, можна заявляти про капітуляцію влади ще до початку виборів. Адже самі автори закону, провладні сили, раніше називали його «вершиною демократії». А зараз вони ж хочуть його зміцнювати. Це означає, що вони розуміють: за цим законом, за який вони самі проголосували, виграти вибори їм проблематично. Тому зараз дуже важливо не допустити ревізії цього закону».

Серед основних проблемних моментів закону Олександр Черненко назвав довільний принцип розподілу виборчих округів, який дає змогу перекинути більше округів з одногу регіону в інший — наприклад, із Центральної чи Західної України на Східну та Південну. Широке поле для зловживань може відкривати також введення реєстрації кандидатів Центральною виборчою комісією, а не територіальними, як було раніше, та інші моменти.

Андрій Фещук зробив висновок, що «люди, які перебувають при владі, якраз і займаються фальсифікацією виборів», адже намагаються зберегти існуючу ситуацію. Цінність голосу нівелюється. І якщо в Севастополі є така ініціатива — з об’єднанням зусиль різних партій для забезпечення чесних виборів, то її потрібно схвалювати і всіляко підтримувати та поширювати на інші регіони.

Експерт зазначив, що головною діючою особою у протидії фальсифікаціям має стати сам виборець. Інший універсальний інструмент, який би зміг зупинити всі прояви фальсифікації, вигадати неможливо. «Російський варіант зі встановленням на дільницях веб–камер, виходячи з бюджету цього року, є для нас недосяжним», — каже Фещук.

А на думку Олеся Донія, питання переходу влади, крім політичного, має ще й своєрідне ментальне значення — не можна допускати, аби в нашій країні була побудована система спадковості влади на кшталт Північної Кореї абощо. «Вони («регіонали») будуть вдаватися до будь–яких кроків, коли побачать реальну загрозу втратити владу на парламентських чи президентських виборах. І це має розуміти опозиція, аби знати, кому і як протистояти», — каже висуванець «Народної самооборони». За висновком Донія, ця влада є «бандократичною» — на відміну від влади Кучми, яка була автократичною. Нинішній режим має намір монополізувати фінансові та політичний впливи і насаджувати своє правління не правовими, а часто бандитськими заходами.

Олесь Доній застерігає: «Іншого шляху, ніж координація дій і співпраця опозиції, просто не існує. І якщо цього не буде, матимемо смертний вирок. Це буде 28 років правління Януковича. Чому стільки? Бо в нього є два сини...»

За результатами севастопольського «круглого столу» було створено комітет з опору фальсифікаціям на парламентських виборах.

Реагуючи на демократичну ініціативу опозиції, голова міської держадміністрації й за сумісництвом керівник міськкому Партії регіонів Володимир Яцуба на брифінгу подякував учасникам опозиційного зібрання. За словами градоначальника, «партії нетрадиційної орієнтації» випередили його політичну силу у благій справі. Адже Президент Янукович, мовляв, на з’їзді ПР теж поставив завдання провести вибори прозоро й чесно. Так що в цьому питанні народ, влада й опозиція мають бути єдині.

Олег САВЧЕНКО