Три турніри — три російські мати

21.03.2012

На індивідуальному чемпіонаті Європи з шахів, який у перші два тижні весни проходив у турецькому Газіантепі, семеро українок залишилися без нагород. Найвище поміж наших піднялася Катерина Лагно — лідерка збірної фінішувала сьомою. Нагадаємо, що володаркою «золота» ЧЄ у напруженій боротьбі з перерахунками за додатковими показниками стала росіянка Валентина Гуніна. Однак на цьому шахова програма в Газіантепі не завершилася. Слідом за класичним чемпіонатом континенту найсильніші гросмейстерки Старого світу провели дводенні змагання зі швидких шахів. Після чого зіграли ще й бліц–турнір.

На відміну від головного форуму, де змагалися 103 учасниці, у швидкій грі брали участь лише 46 шахісток, у бліці — 41. Цей факт аж ніяк не вплинув на видовищність та напруженість боротьби. За твердженням дворазового чемпіона України, експерта турніру Євгена Мірошниченка, головний атрибут швидких шахів — непередбачуваність, а велика кількість тактичних помилок, обумовлених часовим цейтнотом, додає змаганням шарму та блиску.

Найоперативніше в таких умовах працював мозок Тетяни Козинцевої з Росії, яка набрала дев’ять балів iз 11 можливих. Найсильніша українська шахістка Катя Лагно, вигравши п’ять партій і звівши до нічиєї чотири, посіла п’яте місце. Марія Музичук із 6,5 очка стала 11–ю, Ганна Ушеніна — 25–ю (5,5 бала), Наталя Жукова — 37–ю (5), Олена Чередниченко — 42–ю (4).

Завершальна частина турніру також підтвердила силу російських шахісток. Попри сьому позицію в таблиці рейтинг–фаворитів турніру, чемпіонкою знову стала Валентина Гуніна. Цей турнір складався із двох спарених турів та проходив за швейцарською системою. Спершу росіянка трималася за спинами лідерів, однак, здобувши чотири перемоги на фінішній прямій, із 15 пунктами опинилася на вершині підсумкового протоколу. А представницям України й тут не вдалося потрапити на п’єдестал. Жукова, набравши 12,5 очка, виявилася шостою, Лагно й Ушеніна з 12 балами розташувалися на дев’ятому та десятому щаблях, відповідно, Музичук — на 34–му (8,5).

Не здобувши медалей ЧЄ, наші дівчата все ж засвітилися в одній із рейтингових трійок. Марія Музичук стала другою в молодіжному протоколі (вік до 20 років) турніру зі швидких шахів.