Далі буде інша історія

21.03.2012
Далі буде інша історія

Віта Семеренко — порівняно найуспішніша наша біатлоністка в сезоні, що закінчився. (Фото з сайту Biathlon.com.ua.)

Нинішній сезон для українських біатлоністів вийшов не надто вдалим. Усі здобутки — це «срібло» світової першості та два призові фініші Вікторії Семеренко на останньому етапі Кубка світу, плюс «бронза» у змішаній естафеті на етапі КС (виступи на третьорядному чемпіонаті Європи можна не рахувати). «Золота» на змаганнях найвищої категорії не було жодного.

Першочерговою причиною невдач наші біатлоністи називають серйозні зміни в передсезонній підготовці. «Влітку в тренувальному процесі ми використовували лижі. Уже тоді було зрозуміло, що наші результати будуть або дуже хороші, або дуже погані», — каже в коментарі «УМ» одна з лідерок жіночої збірної Олена Підгрушна.

За словами найдосвідченішого члена чоловічої команди Андрія Дериземлі, найбільше проблем біатлоністи відчули під час спарених зборів, коли закладалися основи функціональної підготовки: «Одна частина циклу була присвячена ролерам та кросу, інша — лижам. Не встиг призвичаїтися до одного виду навантажень, як потрібно було переїжджати в Австрію чи Фінляндію для лижної роботи. У підсумку, підготувати ні те, ні інше нормально не вдалося».

Упродовж сезону про експериментальний характер роботи неодноразово говорив головний тренер збірної Василь Карленко. Кажуть про це і його вихованці. «Для хорошого виступу на Олімпіаді в Сочі потрібно випробувати щось нове. Відтак нинішній сезон був оптимальним для експериментів. Спробували — а воно нам не пішло. Тепер біатлоністи, тренери, президент федерації знають, що треба команді для вдалих виступів у майбутньому», — говорить Підгрушна, сподіваючись, що в штабі збірної плідно попрацюють над допущеними помилками.

А працювати справді є над чим. «Погані результати всієї чоловічої команди вказують на системні прорахунки. Якби погано біг один–два чоловіки. А то ж... Раніше наша естафетна команда навіть зі штрафами могла боротися за високі місця, а нині ми жодного разу не потрапили до першої шістки. Хоча, можливо, таки потрібно було пожертвувати одним сезоном, щоб у наступному показати кращі результати», — аналізує для «УМ» стан справ у чоловічій збірній Дериземля.

Як зізналася «Україні молодій» Олена Підгрушна, у національній збірній немає жодного спортсмена, який міг би похвалитися поточними здобутками. «Незадоволені абсолютно всі, навіть призерка КС Віта Семеренко, адже вона сподівалася за підсумками сезону потрапити в десятку найсильніших біатлоністок світу (а стала 12–ю)», — ділиться внутрішньою інформацією чемпіонка Європи 2012 року Підгрушна. — Її сестра, Валя, планувала бути в першій п’ятнадцятці (по факту — 22–га), мені ж хотілося фінішувати у двадцятці (стала 32–ю)».

«У нас дуже сильна команда. Як каже президент ФБУ Володимир Бринзак, нас не повинні вибивати з трійки. Ми всі молоді, з хорошим стрілецьким потенціалом, яким може похвалитися не кожна збірна. Але, на жаль, цей рік не склався. Тож ми з нетерпінням чекаємо наступного року. Зміниться підготовка, можливо, відбудуться тренерські заміни, так що в новому сезоні буде зов­сім інша історія», — розмірковує одна з найбільш стабільних стрільчинь жіночого квартету.

Додамо, що, попри офіційне завершення сезону, сестри Семеренко ще візьмуть участь у «Московській гонці чемпіонів», а інші наші біатлоністи вирушать на Камчатку, де позмагаються на «Меморіалі Фатьянова».