З обухом — по голову

20.03.2012
З обухом — по голову

Сутичка Мельника й Геращенко. Кадр відеозапису.

Брутальна поведінка народного депутата спричинила те, що вибори міського голови в Обухові обговорювали на парламентському рівні. «Регіонал» Петро Мельник, який є одним із найактивніших парламентських забіяк, нахабно застосував фізичну силу до депутатки з «НУНС» Ірини Геращенко, намагаючись винести її з однієї з виборчих дільниць. «До мене ніколи ніхто не застосовував фізичної сили. Це вперше мене чоловік взяв за барки і тягав по виборчій дільниці», — скаржилась Геращенко, яка тепер представляє партію «УДАР», учора на засіданні погоджувальної ради.

Ірина Володимирівна розповідала про інцидент тремтячим голосом... А на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» написала: «Мельник узяв мене на руки, підійняв і намагався винести із дільниці. До того ж, ми були у різних вагових категоріях. Цей Мельник — великий огрядний чолов’яга, а я — 1 метр 58 сантиметрів. Якщо так чинять з жінкою–нардепом, то що ці ПРівські депутати робитимуть з іншими спостерігачами на парламентських виборах? Де межа цьому хамству, цій вседозволеності?»

Інцидент трапився на очах у численних спостерігачів, представників посольства США. Зокрема, залагодити конфлікт намагалися представники американської амбасади Бредлі Паркер і Стівен Пейдж. Один зі свідків інциденту зафіксував рукоприкладство Мельника на камеру.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора доручив регламентному комітету розібратися в інциденті й вибачився перед жінкою за поведінку чоловіків–депутатів. Принагідно Литвин присоромив нардепів іншого спектра — БЮТівців — за те, що вони минулої п’ятниці зірвали брифінг Інни Богословської, керівника тимчасової комісії з приводу газових угод, скандуючи: «Брехуха!».

У Обухові Мельник розпустив руки після того, як члени комісії вирішили, що народні депутати перешкоджають їм працювати, й ухвалили постанову про видалення парламентаріїв із дільниці. З огляду на те, що в рік парламентських виборів кожні голосування на місцях розцінюють як «репетицію», можна припустити, які колізії принесе Україні жовтнева кампанія з виборів народних депутатів...

Що ж до результатів виборів мера Обухова, то найбільше голосів набрав «регіонал» Олександр Левченко, депутат Київської обласної ради. Територіальна виборча комісія вже оголосила його офіційним переможцем. За даними Комітету виборців України, за Левченка проголосували 4460 виборців — 38,6%. Найближчий переслідувач «регіонала», висуванець партії «УДАР» Анатолій Шафаренко, набрав 21,8%. Третьою фінішувала представниця «Батьківщини» Ганна Старикова — 17,7%.

Опозиційним силам завадила перемогти роз’єднаність. Партії «Батьківщина» та «Фронт змін» спромоглися погодити спільного кандидата (хоча прибічники Арсенія Яценюка, як писала «УМ», покладали чималі сподівання на ці вибори в місті–супутнику Києва), але не змогли домовитися з партією Віталія Кличка. Втім підсумок виборів свідчить про те, що й «УДАР» мав певну рацію, наполягаючи на більшому рейтингу свого кандидата.

Штаб «кличківців» заявив про те, що вибори в Обухові відбулися з порушеннями. Цікаво, що на демократичність перегонів поскаржився і «регіонал» Левченко. Штаб кандидата заявив, що до офісу Левченка під’їжджав мікроавтобус із дюжиною міцних молодиків, які нібито хотіли потрапити всередину. Хлопці продемонстрували посвідчення газети «Васильківщина».

Водночас Комітет виборців України заявив, що вибори­ пройшли без фальсифікацій. Спостерігачі КВУ зафіксували кілька порушень у ході голосування та підрахунку голосів. У звіті комітету також констатували наявність непорозумінь між членами виборчих комісій і народними депутатами. «Причиною конфліктів стала юридична колізія. Виборчі комісії, керуючись законом про вибори, який не передбачає присутності під час підрахунку сторонніх осіб, наполягали на видаленні народних депутатів iз дільниць. А депутати, посилаючись на закон про статус народного депутата, наголошували на законності своїх дій. Після довгих суперечок, які затримали початок підрахунку, народні депутати залишилися на дільницях», — йдеться у звіті КВУ.

ПОЯСНЕННЯ

 

«Регіонал» Петро Мельник визнав некоректною свою поведінку в інциденті з Іриною Геращенко, але пояснив, що вона обізвала його «хамом».

«Звичайно, я був неправий, що не зовсім коректно повівся з жінкою. Але і сама Ірина Геращенко теж неправа, тому що відмовилася виконувати рішення дільничної комісії залишити зал і не заважати роботі дільничної комісії», — цитує Мельника прес–служба Партії регіонів.

Мельник висловив готовність зустрітися з Геращенко, поспілкуватися та дійти згоди в ситуації, що склалася.