Фініш у Югрі

20.03.2012
Фініш у Югрі

Традиційна розвага на етапі КС у Югрі — катання біатлоністів на оленячих упряжках. Почесті для Лени Нойнер, яка завершила кар’єру, вигравши свій третій «Великий кришталевий глобус». (з сайту «Спорт-експрес».)

Під кінець сезону українські «стріляючі лижники» нарешті розбігалися й продемонстрували ті результати, яких від них чекали і тренери, і вболівальники. Зрозуміло, що першочергове значення для «синьо–жовтих» мав чемпіонат світу, де наші планували вийти на пік форми. У принципі, так воно й сталося. Але в загальному підсумку наші результати у порівнянні з попереднім сезоном дещо погіршилися. Жіноча команда у Кубку націй опустилася з четвертого місця на шосте, а чоловіча — з шостого на десяте.

На етапі КС у фінському Контіолахті, що передував планетарній першості, українці нарешті вперше прорвалися на п’єдестал — у змішаній естафеті «срібло» взяли Андрій Дериземля, Сергій Седнєв, Олена Підгрушна й Наталія Бурдига. Потім на ЧС у Рупольдингу на бронзову сходинку у спринті зійшла Вікторія Семеренко.

Власне, ця уродженка містечка Краснопілля, що на Сумщині, і стала єдиною нашою біатлоністкою, що одноосібно сходила на п’єдестал КС–2011/12. Минулого уїк–енду 26–річна Віта двічі потрапляла до числа призерів на дев’ятому етапі Кубка світу в російському Ханти–Мансійську. Спочатку Вікторія фінішувала другою в спринті, лише трьома секундами поступившись «реактивній» Лені Нойнер. А потім Семеренко взяла «бронзу» у переслідуванні. Нагадаємо, що торік саме тут, на півночі Тюменської області, Вікторія виборола третю позицію ЧС в «індивідуалці».

Пристойно проявив себе на фініші сезону й ветеран Андрій Дериземля, значно поліпшивши показники. Уродженець Сум, а нині представник Чернігова слідом за успіхом у Фінляндії міг відзначитися нагородою і в столиці Югри. У «персьюті» Андрій біг п’ятим, але два промахи на четвертому вогневому рубежі відкинули його у другий десяток.

«У цьому сезоні ми дозволили собі експериментувати, — відзвітував головний тренер збірної України Василь Карленко. — Та все одно я задоволений виступом, адже ми виконали свої зобов’язання десь на 90 відсотків. Звісно, могли ще зачепитися за «призи», але зараз дуже висока конкуренція й бажаючих отримати медаль завжди багато. У наступному сезоні вже будемо моделювати підготовку до Олімпіади–2014».

У генеральній класифікації КС із наших найвище розташувалися Віта Семеренко — 12–та — й Сергій Семенов — 42–й. А великі «Кришталеві глобуси» виграли француз Мартен Фуркад та 25–річна німкеня Магдалена Нойнер, яка офіційно завершила кар’єру спортсменки.