Ювілей на посту

20.03.2012
Ювілей на посту

Альбіна Дерюгіна (в центрі в бiлому) серед уболівальників із міністром охорони здоров’я Раїсою Богатирьовою та главою Київської МДА Олександром Поповим. (Катерини ЯНЮК.)

Весна для шанувальників «спорту краси й грації» уже багато років поспіль асоціюється з «Кубком Дерюгіної», який відбувається в київському Палаці спорту. Останніми роками цей турнір отримав статус етапу Кубка світу, що підвищило його значення. А цього разу ХХІ за ліком змагання прикрасило святкування ювілею нашого провідного тренера Альбіни Дерюгіної. Їй уже 80, а вона разом із донькою Іриною в тренувальному залі Палацу культури й мистецтв щодня стежить за вправами найкращих художніх гімнасток України.

Організатори постаралися зробити «Кубок Дерюгіної» справжнім святом. Запросили на відкриття військовий духовий оркестр, ансамбль танцюристів Вірського, влаштували пряму трансляцію на Першому національному телеканалі тощо. Змагатися ж до української столиці приїхали «художниці» з 44 країн. Господарі виставили основний склад — Аліну Максименко, Ганну Різатдінову, Вікторію Шинкаренко й Вікторію Мазур. Щоправда, дві Віки за квотою Кубка світу не мали можливості боротися за нагороди і виступали поза конкурсом.

Максименко й Різатдінова показали чудові результати в багатоборстві, пропустивши вперед лише росіянку Дар’ю Дмит­рі­єву. Та і в фіналах окремих видів доповнили колекцію медалей. Максименко здобула «срібло» у вправі з обручем та «золото» з м’ячем, Різатдінова ж стала другою з обручем, м’ячем і булавами.

Шість нагород в окремих видах дісталися гостям із Росії — Дмитрієвій (три «золота») та Маргариті Мамун (три «бронзи»). Ще одна срібна відзнака в активі болгарки Сильвії Мітевої у вправі зі стрічкою.

У групових вправах традиційно гостра боротьба розгорнулася між командами Італії, Білорусі, Болгарії та України. У підсумку наші обмежилися трьома бронзовими медалями за різні комбінації.

Також у рамках КС проводився «Кубок Дерюгіної» — окремі змагання серед «сеньйорок». На п’єдестал зійшли Анна Трубникова (Росія), Тетяна Загородня (Україна) й сенсаційна гімнастка з Малайзії Пон Сан Вонг.

Численні глядачі мали можливість побачити в дії й підростаюче покоління — на юніорському турнірі, який був оглядовим перед недалеким чемпіонатом Європи. Резервами нашої збірної опікується легендарна спортсменка Ганна Безсонова, котра й сама перебуває в чудовій формі. Аня не приховує секрету її підтримання — улюблена робота та підопічні, яким краще один раз на власному прикладі показати, ніж сто разів розказати. Результатами своєї роботи — другим командним місцем Анастасії Мульміної та Елеонори Романової — Безсонова залишилася задоволена. Але як амбіційний тренер відзначила: «Завжди є над чим працювати. Зупинятися на досягнутому я не збираюся».

Завершальним яскравим акцентом на турнірі–святі став гала–концерт за участю гімнасток школи Дерюгіної від наймолодших до майстрів та іноземних учасниць. Виступила й колишня наша прима, партнерка Безсонової Наталка Годунко.