За приз глядацьких симпатій

20.03.2012
За приз глядацьких симпатій

Масова боротьба у штрафному майданчику Яна Лаштувки. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Із першим по–справжньому весняним та теплим днем до Києва прийшла мода на синє. У неділю по обіді в метрополітені та на центральних вулицях міста суттєво побільшало дівчат у спідницях та жакетах синьої барви, представники ж протилежної статі віддали перевагу курткам, футболкам та картузам у біло–синіх тонах. Усе це доповнювали біло–сині шарфи з логотипом «Динамо». Із наближенням до НСК «Олімпійський» кількість екіпірованих таким чином людей зростала в геометричній прогресії, а на станціях метро «Палац спорту» та «Олімпійська» — переросла в людське море. Зазвичай така армада вболівальників на підступах до головної футбольної арени країни трапляється хіба на матчах збірної або єврокубках. З огляду на трирічну реконструкцію стадіону, попереднього разу таке на грі «Динамо» відбувалося ще в середині 2000–х років. А тут — матч чемпіонату України, й маємо майже під зав’язку заповнені трибуни! Про неабиякий ажіотаж навколо гри «Динамо» — «Дніпро» свідчили й таблички на касах стадіону, на яких зазначалося, що в продажу залишилися тільки найдорожчі квитки у так званих VIP–секторах, по 250 грн.
Власне, саме через низькувату активність «товстосумів» до аншлагу не вистачило якихось двох тисяч глядачів. Статистика показала цифри 68 014. При цьому, як і перед першим матчем збірної на реконструйованому під Євро НСК «Олімпійський», багато хто скаржився на людський затор, погану роботу турнікетів і, як наслідок, тисняву на вході на територію стадіону з боку Палацу спорту.
Хай там як, а у весняній частині чемпіонату «Динамо» в ЧУ стало найвідвідуванішим клубом. Адже стартували «біло–сині» грою з «Арсеналом», за якою спостерігало 50 тисяч глядачів. На «Шахтар» ходить майже вдвічі менше, попри «благодійність» керівництва донецького клубу для наповнення трибун.

Новий антураж зі старими традиціями

У суботу в Києві не обійшлося без «комерсантів», які за найдешевші квитки вартістю 20 гривень просили три ціни. Відзначимо, що на минулій грі «Динамо» з «Арсеналом», за словами президента ФФУ Григорія Суркіса, спритники намагалися реалізувати близько шести тисяч фальшивих квитків. Кореспондент «УМ» вирішив ризикнути й в останній момент придбав перепустку на центральний поєдинок 23–го туру «з рук». Проте комп’ютеризована система пропуску на «Олімпійський», просканувавши квиток, засвідчила його справжність. До слова, турнікети цього разу працювали нормально.

Попри новий, сучасний антураж, атмосфера всередині «Олімпійського» нагадала ту, яка панувала на «аншлагових» матчах Ліги чемпіонів у 90–х роках минулого століття. Щоправда, зараз уже менше звичних «сємок», а більше попкорну та пива. А для бажаючих «подиміти» є місця для паління за межами чаші стадіону.

Не виключено, що такі цивілізаційні рішення привернули на стадіон нових відвідувачів. На трибуні по сусідству кореспондент «УМ» побачив сімейну пару з двома дошкільнятами, які відверто нудьгували на руках у мами й тата. Очевидно, батьки не наважилися здати своїх чад до ігрової кімнати, яку нещодавно відкрили на НСК «Олімпійський».

Малечу можна було розважати й надувними кульками, які літали над сектором. Відверто кажучи, це було цікавіше, ніж спостерігати за грою «Динамо» та «Дніпра» в першому таймі. Наставники обох команд, Юрій Сьомін та Хуанде Рамос, обрали захисні моделі, відтак небезпечних моментів біля воріт Олександра Шовковського і Яна Лаштувки практично не виникало. Хіба що момент із падінням хорвата Івана Стринича у штрафному «Динамо», коли арбітр Анатолій Абдула не наважився вказати на «позначку».

До речі, у складі гостей на поле вийшов капітан Сергій Кравченко. КДК ФФУ розглянув скаргу «дніпрян» на несправедливий «гірчичник», виписаний Сергієві в попередньому турі, і скасував дискваліфікацію ключового хавбека.

Одразу після перерви динамівський «сон» перервали численні «ультрас», які у своїх двох секторах влаштували такий феєрверк, що аж дух перехопило. Вогняна стимуляція, вочевидь, подіяла на київських футболістів. «У нас не все виходило, але вболівальники гнали нас уперед», — пояснив причини «форсажу» Андрій Ярмоленко.

Після кількох невдалих атак динамівцям удалося створити стовідстоковий момент для взяття воріт Лаштувки. Артем Мілевський елегантним пасом вивів Брауна Ідейє віч–на–віч із чеським голкіпером «Дніпра», однак нігерієць реалізувати нагоду не зміг. Проте, як і в матчі з «Арсеналом», на допомогу своїй команді прийшов Олександр Алієв — своєю «гарматою» він невідпорно пробив зі штрафного метрів із 25—30. Лаштувка мав би парирувати удар, але м’яч підскочив перед голкіпером. «Після голу грати нам стало значно легше», — визнав Сьомін. І справді, «Дніпро» розкрився й як результат, отримав ще один м’яч у свої ворота. Міля та Ярмола провели чудову контратаку, й Артем вніс снаряд у сітку в падінні майже з лінії порожніх воріт.

«Досить інтенсивний і рівний вийшов матч. Ми прекрасно провели гру, але не змогли вийти вперед. Натомість «Динамо» скористалося своїми шансами й заслужило на перемогу», — відзначив Хуанде Рамос.

Здається, без допомоги глядачів підопічні Сьоміна навряд чи змогли б зламати непоступливих «дніпрян» і відновити триочкову фору над «Шахтарем».

Кому потрібна та оренда

А «Шахтар» днем раніше легко розтоптав «Чорноморець» — 4:0, маючи втричі більше голевих нагод, та ще й нереалізоване пенальті. «Видовищна вийшла гра, яка заслуговувала на більшу кількість глядачів. Хотілося, щоб уболівальники не втомлювалися від команди», — скаржився керманич «гірників» Мірча Луческу, відгукуючись про 30 тисяч глядачів на трибунах (при цьому відвідувачі матчу з «Чорноморцем» отримували першочергове право придбати квитки на вирішальну гру з «Динамо»). За словами румуна, тепер між фанатами Донецька й Києва точитиметься боротьба за глядацькі аудиторії на домашніх матчах.

Якщо наставник «Шахтаря» залишився задоволений діями своєї команди, то очільник «Волині» Анатолій Дем’яненко розкритикував дії своїх підопічних, які програли другу гру поспіль, дозволивши «Оболоні» здобути першу домашню перемогу в сезоні. «Гра вийшла невидовищною та некрасивою. А два вилучення, які отримали мої хлопці, — цілком справедливі», — сказав Дем’яненко.

Хай там як, але Анатолій Васильович, який біля керма лучан змінив Віталія Володимировича Кварцяного, у весняній частині першості все ж може похвалитися здобутими очками. Натомість Юрій Максимов у новому році програв усі три поєдинки зі своїм «Кривбасом». «Так більше не можна. Окремі гравці просто не достойні грати в прем’єр–лізі, особливо ті, хто перебуває в нас в оренді», — не приховував розчарування грою підопічних у Луганську Максимов.

У першому колі «Ворскла», яка тоді торувала шлях до групового етапу Ліги Європи, зазнала болючої поразки в Маріуполі (1:4). Тепер підопічні Миколи Павлова вже не мають жодних шансів на євроарену, тож повернули боржок «Іллічівцю» — 3:1.

ТАБЛО

Чемпіонат України.

Прем’єр–ліга. 23–й тур

«Динамо» — «Дніпро» — 2:0

Голи: Алієв, 67; Мілевський, 83

68 014 глядачів

«Шахтар» — «Чорноморець» — 4:0

Голи: Селезньов, 5, 80; Ілсіньйо, 45; Тейшейра, 67

Нереалізоване пенальті: Фернандіньйо, 47 («Ш»)

30 567 глядачів

«Зоря» — «Кривбас» — 2:0

Голи: Ідахор, 34; Каменюка, 86

12 000 глядачів

«Ворскла» — «Іллічівець» — 3:1

Голи: Селін, 11; Чичиков, 76; Ребенок, 79 — Кожанов, 12

3 200 глядачів

«Таврія» — «Арсенал» — 1:1

Голи: Фещук, 86 — Гоменюк, 18

5 100 глядачів

«Оболонь» — «Волинь» — 1:0

Гол: Мандзюк, 81

Вилучення: Шиков, 38; Ізворану, 77 (обидва — «В»)

3 940 глядачів

«Олександрія» — «Металург» (Д) — 0:0

3 500 глядачів

«Металіст» — «Карпати» — грали вчора ввечері.

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 23 19 4 0 47–8 61

2. «Шахтар» 23 18 4 1 61–14 58

3. «Металіст» 22 15 6 1 40–17 51

4. «Дніпро» 23 10 5 8 33–29 35

5. «Таврія» 22 9 7 6 33–27 34

6. «Арсенал» 23 8 8 7 25–20 32

7. «Металург» (Д) 22 9 4 9 26–23 31

8. «Ворскла» 23 8 7 8 31–32 31

9. «Кривбас» 23 9 4 10 19–26 31

10. «Чорноморець» 23 7 6 10 20–29 27

11. «Іллічівець» 23 6 5 12 22–36 23

12. «Волинь» 23 6 4 13 19–34 22

13. «Зоря» 23 5 4 14 23–42 19

14. «Карпати» 22 3 7 12 20–38 16

15. «Олександрія» 23 3 7 13 18–41 16

16. «Оболонь» 23 3 6 14 12–33 15

 

Бомбардири: Ярмоленко («Динамо») — 12, Майкон («Волинь») — 11, Селезньов («Шахтар»), Ідейє («Динамо») — 10.

 

АРЕНИ

Сімферополь ще почекає

Після того, як матч «Таврія» — «Металург» (Донецьк) не відбувся у через незадовільний стан футбольного поля, керівництво кримського клубу попросило комітет з питань стадіонів і безпеки проведення змагань ФФУ створити комісію, яка повинна визначити, чи були причиною непроведення матчу форс–мажорні обставини, чи це пов’язано із прорахунками клубу–господаря при підготовці поля. Про це заявив виконавчий директор прем’єр–ліги, глава дисциплінарного комітету ПЛ Максим Бондарєв.

Відтак на рішення щодо долі незіграного матчу 21–го туру доведеться ще трохи почекати.

А минулої неділі на вже цілком придатному до гри газоні стадіону «Локомотив» підопічні Семена Альтмана здобули непросте очко у двобої з «Арсеналом».

 

САНКЦІЇ

Два роки без помилування

Апеляційний комітет УЄФА не задовольнив скаргу «Шахтаря» й залишив чинним попереднє рішення виконкому УЄФА, згідно з яким голкіпер Олександр Рибка має провести поза футболом два роки. Нагадаємо, підставою для дискваліфікації став той факт, що в аналізах донецького воротаря після минулорічного матчу з «Карпатами» виявили заборонений сечогінний препарат фуросемід. Рибка пояснив, що вживав його за власною ініціативою — аби схуднути.

У воротах «Шахтаря» Рибку замінив Андрій П’ятов. У суботу він уперше в цьому році залишив свої володіння на замку.