І знову «все буде Донбас»?

20.03.2012
І знову «все буде Донбас»?

В обох іграх донеччани закинули «Соколу» по чотири шайби. (з сайту HCDonbass.com.)

У регулярному чемпіонаті вітчизняної Професіональної хокейної ліги «Сокіл» п’ять разів обігрував «Донбас» і лише одного разу зазнав від минулорічного чемпіона поразки. Власне, це й дозволило киянам виграти перший етап національної першості. Але вже багато разів доведено, що в «плей–оф» зовсім інший хокей, про попередні звитяги треба забути й налаштуватися на боротьбу по–новому.

Білоруський наставник другої команди Донецька Олег Микульчик привів колектив до вирішальних двобоїв на піку форми. Наче й не було 42 матчів «регулярки». У півфіналі «Донбас» чотири рази розібрався з «Беркутом» — навіть мало хто з фахівців очікував «сухого» розгрому амбітних «беркутів». Тепер же «Донбас» узявся й за головний київський клуб. Минулої п’ятниці й суботи чинний чемпіон країни у виїзних матчах грався з підопічними Олександра Годинюка, наче кицька з мишею, а в підсумку завдавав разючих уколів.

Гідний антураж на льодовій ковзанці броварського ТРЦ «Термінал» створили 1500 вболівальників, які заповнили трибуни фактично вщерть. При цьому із торсидою з Києва гідно сперечалися в гучності три десятки донбаських фанів. А для об’єктивності суддівства на фінал запросили шведських головних рефері. Перші дві дуелі обслуговували Лінде й Хольт, а сьогодні й завтра в Донецьку працюватимуть Олунд і Харнебрінг.

У першій зустрічі господарі цілком могли зачепитися за позитивний результат, оскільки вели в рахунку 3:2. У третьому періоді арбітри консультувалися близько 10 хвилин, аби нарешті зарахувати взяття нібито зсунутих воріт «Сокола» — рахунок став 3:3. А крапку в зустрічі поставив колишній форвард киян Євген Пастух.

Цікаво, що за кидками «Донбас» значно поступився — 20 проти 37. Але страж воріт гостей Вадим Селіверстов, ще один екс–«сокіл», краще впорався зі своїми обов’язками, ніж його візаві — 38–річний Костянтин Симчук.

Наступного дня перевага «червоно–чорних» була помітнішою. За першу половину матчу вони закинули чотири шайби поспіль. Невдалий старт змусив Годинюка після третьо­го голу поміняти Симчука на Ігоря Карпенка. Хоча й Карп свою шайбу пропустив дуже швидко. Два голи ветеранів «Сокола», українця Сергія Харченка й росіянина Олександра Харитонова, не могли змінити співвідношення сил на майданчику — 2:4.

Тепер переможець регулярної частини ЧУ має хоча б раз вигравати в Донецьку, якщо хоче продовжити серію до чотирьох перемог у столиці. Переламати хід протистояння «Соколу» буде непросто. Впадає в око, що київська команда, складена переважно з хокеїстів, яким помітно за 30, втомилася від тривалого сезону. І це дається взнаки в кожній новій зустрічі. У «Донбасу» ж склад більш збалансований, та й значна лава запасних залишає поле для маневрів.

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Плей–оф». Фінал

«Сокіл» — «Донбас» — 3:4 (1:2, 0:0, 2:2; Яковенко, 14, 51 (більш.); Шахрайчук, 53 — Міхнов, 2, 55; Толкунов, 9 (більш.); Пастух, 56). «Сокіл» — «Донбас» — 2:4 (0:2, 1:2, 1:0; Харитонов, 33; Харченко, 51 — Побєдоносцев, 5 (більш.); Бондарєв, 17 (більш.); Пастух, 25; Страхов, 29).

Серія до чотирьох перемог — 0:2.

* * *

Російська вища ліга. «Плей–оф». 1/4 фіналу (перший матч серії до трьох перемог). «Донбас» — «Нафтовик» (Алметьєвськ) — 4:0 (0:0, 2:0, 2:0; Пискунов, 29 (більш.); Белухін, 35 (більш.), 57 (більш.); Кочетков, 43 (більш.)).

* * *

НХЛ. Регулярний чемпіонат. «Рейнджерз» — «Піттсбург» — 2:5 (Федотенко «Р» — 13.46, «–1»), «Рейнджерз» — «Колорадо» — 1:3 (Федотенко — 8.44, 4 кидки, «–1»), «Нью–Джерсі» — «Колорадо» — 1:0 Б (Понікаровський «НД» — 17.25, 5 кидків (найбільше в команді), «0»), «Нью–Джерсі» — «Піттсбург» — 2:5 (Понікаровський — 16.18, 2 кидки, «–2»).

Після лікування тривалістю три з половиною місяці повернувся на лід капітан «Піттсбурга» Сідні Кросбі. Із ним «пінгвіни» оформили рекордну в сезоні для клубів ліги переможну серію з 11 матчів, яка перервалася позавчора в дуелі з «Філадельфією» (2:3 ОТ).

* * *

КХЛ. «Плей–оф» (Кубок Гагаріна). 1/4 фіналу

Захід. СКА (СПб) — «Атлант» (Митіщі) — 7:1, 1:2 ОТ (серія до чотирьох перемог — 2:1), «Торпедо» (Н. Новгород) — «Динамо» (Москва) — 3:2 ОТ, 4:3 ОТ (2:1).

Схід. «Авангард» (Омськ) — «Металург» (Магнітогорськ) — 5:2, 3:1 (2:1), «Трактор» (Челябінськ) — «Ак барс» (Казань) — 2:1, 1:2 ОТ (2:1).