Ну й хто тут фаворит?

20.03.2012
Ну й хто тут фаворит?

На подіумі Мельбурна — два «макларени», Баттон і Хемілтон, із шефом команди та чемпіон сезонів–2010/11 Феттель із «Ред булл» (ліворуч). (Рейтер.)

Не випадково переможець двох останніх сезонів «Ф–1» Себастьян Феттель із команди «Ред булл» просив не квапитися з чемпіонськими прогнозами й зачекати двох перших гран–прі. Ще до старту нового сезону більшість спеціалістів віддавала перемогу чинному чемпіону світу. Однак стартовий етап «королівських перегонів» 2012 року, який минулої неділі пройшов в Австралії, приніс якщо не сенсацію, то змусив заговорити про народження чемпіонської інтриги, якої не було минулого року.

Конструктори «Макларена», кольори якого захищають екс–чемпіони світу Дженсон Баттон та Льюїс Хемілтон, у міжсезоння попрацювали вочевидь продуктивно. «Перемога на початку сезону дуже важлива. Вчора я трохи поступився Льюїсу в боротьбі за «поул», але сьогодні виграв гонку. Сезон почався дуже позитивно», — сказав Баттон після недільних перегонів.

Цікаво, що «Срібні стріли» стали чи не єдиною «стайнею», яка відмовилася від регламентованої «сходинки» на носовій частині боліду. Можливо, саме цей неоднозначний хід став запорукою перемоги Баттона в гонці, а Хемілтону він допоміг виграти кваліфікацію. Натомість пілоти «Ред булл», які в минулому сезоні домінували як у кваліфікаціях, так і в гонках, суботній «кваліфайн» провалили. Фаворит сезону Феттель став лише шостим, а його напарник Марк Уеббер на початку «домашнього» Гран–прі посів п’яту стартову решітку, причому попереду опинився Міхаель Шумахер на «Мерседесі».

«Мерседес» став головним збурювачем спокою австралійського уїк–енду, оскільки на своїх болідах встановив напівлегітимну конструкцію повітроводів, котра під час активації DRS дозволяє машині суттєво додавати в швидкості. Представники «Лотуса» та «Ред булл» заявили, що в будь–який момент можуть опротестувати результати пілотів команди — Шумахера та Ніко Росберга. Щоправда, подавати протест у Мельбурні особливого сенсу не було, адже обидва гонщики «Мерседеса» не набрали очок в першій гонці сезону, зійшовши з траси через технічні проблеми. З огляду на поламки не фінішували обидва «Катерхеми» — Віталія Петрова та Хейкі Ковалайнена, «Феррарі» Феліппе Масси, «Лотус» Ромена Гросжана, «Форс Індія» Ніко Хюлькенберга.

«Після невдалої кваліфікації друге місце — хороший результат», — так оцінив свій результат Феттель. Не менш захопливим вийшов прорив і в нового–старого гонщика «Ф–1» Кіммі Райкконена з «Лотуса» — він одразу на 11 позицій покращив свій кваліфікаційний результат (18–те місце). А героєм гонки можна сміливо назвати Серхіо Переса на «Заубері». Стартувавши з останнього місця, мексиканець став восьмим.

КАЛЕНДАР–2012

ГП Австралії (Мельбурн) — 18 березня

ГП Малайзії (Сепанг) — 25 березня

ГП Китаю (Шанхай) — 15 квітня

ГП Бахрейну (Сахір) — 22 квітня

ГП Іспанії (Барселона) — 13 травня

ГП Монако (Монте–Карло)— 27 травня

ГП Канади (Монреаль) — 10 червня

ГП Європи (Валенсія) — 24 червня

ГП В. Британії (Сильверстоун) — 8 липня

ГП Німеччини (Хоккенхайм) — 22 липня

ГП Угорщини (Будапешт) — 29 липня

ГП Бельгії (Спа) — 2 вересня

ГП Італії (Монца) — 9 вересня

ГП Сінгапуру (Сінгапур) — 23 вересня

ГП Японії (Сузука) — 7 жовтня

ГП Кореї (Йонам) — 14 жовтня

ГП Індії (Нью–Делі) — 28 жовтня

ГП ОАЕ (Яс–Марина) — 4 листопада

ГП США (Остін) — 18 листопада

ГП Бразилії (Сан–Паулу) — 25 листопада

ТАБЛО

Чемпіонат світу. 1–й етап. Гран–прі Австралії. Мельбурн, «Альберт парк» (307,574 км; 58 коло)

Залікова десятка: 1. Баттон («Макларен») — 1:34.09,565. 2. Феттель («Ред булл») — відставання 2,139 сек. 3. Хемілтон («Макларен») — +4,075. 4. Уеббер («Ред булл») — +4,547. 5. Алонсо («Феррарі») — +21,565. 6. Кобаясі («Заубер») — +36,766.

7. Райкконен («Лотус») — +38,014. 8. Перес («Заубер») — +39,458. 9. Рік’ярдо («Торо россо») — +39,556. 10. Ді Реста («Форс Індія») — +39,737.

Загальний залік: Батон — 25 очок, Феттель — 18, Хемілтон — 15, Уеббер — 12, Алонсо — 10, Кобаясі — 8, Райкконен — 6, Перес — 4, Рік’ярдо — 2, Ді Реста — 1.

Кубок конструкторів: «Макларен» — 40, «Ред булл» — 30, «Заубер» — 12, «Феррарі» — 10, «Лотус» — 6, «Торо россо» — 2, «Форс Індія» — 1, «Мерседес», «Уїльямс», «Марусся», «Катерхем», «Іспанія» — 0.