Поспішайте повільно

16.03.2012
Поспішайте повільно

Так виглядає кермо боліда гонщика «Мерседеса» Ніко Росберга. (Фото Рейтер.)

На відміну від попереднього сезону «королівських перегонів», коли старт відклали на два тижні через заворушення в Бахрейні, цьогорічний чемпіонат почнеться вчасно. Організатори вирішили більше не ризикувати й повернулися до схеми, якої дотримувалися з 1996 року, коли давали стартовий постріл в стабільній Австралії — на трасі «Альберт парк» у Мельбурні.

 

Нинішній сезон «Формули–1» буде особливим, адже вмістить рекордну кількість етапів. Керівник «Ф–1» Берні Екклстоун запланував у 2012 році гонки на 20 треках, один із яких — Остін у штаті Техас — абсолютно новий. Щоправда, станом на зараз американський автодром ще не готовий до експлуатації, оскільки через організаційні проб­леми його облаштування кілька разів призупиняли. «Будівництво траси схоже на народження дитини — зараз ми, як і раніше, вагітні. Але я з упевненістю можу сказати, що автодром в Остіні буде готовий до гонки 18 листопада і стане одним із кращих у світі», — каже представник архітектурної компанії «Тільке» Пітер Валь.

Етап у США в календарі стоїть на передостанньому місці, і, думається, що американцям, які не надто полюбляють «Формулу–1», бо мають власні гонки, хотілося б побачити принаймні чемпіонську інтригу. Та чи не буде, як минулоріч, коли Себастьян Феттель на «Ред буллі» здобув свою другу «корону» ще за чотири етапи до фінішу сезону? 24–річний німець і в нинішньому сезоні — головний претендент на титул чемпіона. Букмекери вважають, що Себ має втричі більше шансів на перемогу, ніж його головні конкуренти Фернандо Алонсо на «Феррарі» та Льюїс Хемілтон із «Макларена». Загалом цього уїк–енду на старт в Австралії, поруч із Феттелем, вийдуть ще п’ятеро екс–чемпіонів світу.

У Кубку конструкторів букмекери ставлять знову на «Ред булл» (коефіцієнт на перемогу — 1,8). Наступний за ймовірністю перемоги — «Макларен» (2,7).

«У кінці кожного сезону ситуація обнуляється, й команди в міжсезоння ведуть напружену роботу, намагаючись отримати перевагу, — резонно зазначає розклади бос «Макларена» Мартін Уїтмарш, який сподівається потіснити з вершини «Червоних биків». — Проте оцінити результати роботи можна буде вже після старту чемпіонату».

«Феррарі», без перебільшення, провалило минулий сезон (гонщики «Скудерії» на двох виграли лише один етап) і тепер розраховує на повернення втрачених позицій. «Час порожніх балачок закінчився. Після суботньої кваліфікації ми отримаємо чіткіші уявлення про те, як виглядаємо на тлі суперників. А після гонки в неділю буде зрозуміло, наскільки швидка наша машина, бо на тестах зрозуміти це було неможливо», — другий пілот «червоних» Феліппе Масса готовий реабілітуватися за блідий сезон–2011.

 

НА СТАРТ!

На ЧС–2012 заявилися 12 команд:

«Ред булл» — Феттель, Уеббер

«Макларен» — Баттон, Хемілтон

«Феррарі» — Алонсо, Масса

«Мерседес» — М. Шумахер, Росберг

«Лотус» — Райкконен, Гросжан

«Форс Індія» — ді Реста, Хюлькенберг

«Заубер» — Кобаясі, Перес

«Торо россо» — Ріккардо, Вернь

«Уїльямс» — Мальдонадо, Сенна

«Катерхем» — Ковалайнен, Петров

«Іспанія» — Картікеян, де ла Роса

«Марусся» — Глок, Пік