Азаров, вам два!

15.03.2012
Азаров, вам два!

Міністр Присяжнюк — віце–прем’єру Тігіпку: «Не кривіться, колего, наші справи йтимуть ось так!». (Фото Юрія Сапожнікова.)

На початку чергового «виборчого року» влада знову згадала, що соціальна справедливість в Україні чомусь не домінує. І стала наводити лад. Окрім головних обіцянок, що їх ще у недільному телеефірі оприлюднив Президент Віктор Янукович — дешеві квартири, «Юлина», тобто вже «Вітіна», тисяча вкладникам радянського «Ощадбанку», виявляється, існує півтора десятка інших. Для їх реалізації треба 16 млрд. гривень, яких у бюджеті нема. Але профільний віце–прем’єр Сергій Тігіпко чомусь певний, що гроші знайдуть і непоправних наслідків для економіки така передвиборча щедрість не матиме.

 

А скоро буде ще краще!

Прем’єр–міністр Микола Янович Азаров нині неабияк задоволений — два роки його плідної роботи даремно не минули. Так вважає не лише сам Прем’єр, а й один гірничий майстер на будівництві метрополітену, що позавчора поділився цією думкою з паном Азаровим. І тепер він, тобто майстер, — після особистої кризи 2008—2009 років — знову живе повноцінним життям. «Складно, але повноцінно», — на всяк випадок повторив цю тезу Прем’єр.

Скромний на самопохвалу Микола Азаров учорашній ювілей відзначив простою констатацією фактів: гривня стабільна, зарплати зростають, борги меншають, нові вітчизняні товари вигулькують, мов гриби після дощу, житло будується (?!), якість освіти поліпшується з кожним уроком, а до всього цього ще й активізувалися «айтішники» зі своїми передовими технологіями для розвитку рідної держави. А на чолі цього свята сам Прем’єр! Звичайно, не сам, а блідою тінню Президента Віктора Януковича та його всеохопних ініціатив.

Але, як каже реклама інтернет–магазинів, і це ще не все! Оскільки в неділю Віктор Янукович «проголосив початок нової соціальної політики і визначив чотири напрями масштабних соціальних ініціатив», усім нам буде значно краще. Мінфін, виявляється, ще з понеділка активно працює над змінами до бюджету, спрямованими на виконання доленосних завдань дорогого Віктора Федоровича. Тобто бюджет, який і без цього дихає на ладан, мають перекроїти, аби вилучити з нього кошти на задобрювання виборців! Мовою чиновників це називається «середньотермінове бюджетне планування на основі нової соціальної політики». «Тобто масштабні соціальні перетворення будуть відчутними, практичними, активними і безповоротними», — по–діловому і без пафосу резюмував Прем’єр.

17 напрямків популізму

Чиновників, утім, натяки на передвиборчий характер соціальних зрушень ображають. У тому числі й віце–прем’єра Сергія Тігіпка. «Ми ж не починаємо ці реформи за два–три місяці до виборів: щоб не забулося...» — сказав він журналістам. Виплати, за його словами, мають розпочати з травня. А вибори, нагадаємо, призначені на кінець жовтня.

Команда Сергія Леонідовича підійшла до президентського завдання з усією серйозністю. Усього ж Тігіпко вчора явив публіці 17 (!) напрямів соціальних ініціатив Януковича. Утiм до кінця влада визначилася не з усіма пунктами. «Завтра ми проведемо велику нараду, а остаточно сформулюємо положення через тиждень», — прокоментував віце–прем’єр законопроект про зайнятість, який також фігурував у «пакеті» з 17 найменувань.

Насамперед уряд вирішив похвастатися: вiн збільшив прожитковий мінімум. «Якщо раніше для дітей до 6 років він становив 569 грн., то тепер — 915, — сказав Тігіпко. — Для дітей від 6 до 18 років було 713 гривень, а стане 1141. Для працездатного населення він зрiс із 681 до 1098 грн., а для непрацездатного — із 510 до 842 грн». Рвонула догори й мінімальна зарплата: із 643 до 1098 грн. «Це зростання на 71%», — порахував віце–прем’єр. А також пенсія — на 55%, iз 501 грн. до 842 грн. у 2012 роцi.

Трудову пенсію «осучаснили» для 8 млн. людей старшого віку. Відтак кожен iз них отримує на 103 гривні більше. «Я, звичайно, не буду стверджувати, що це революція у доходах, але для пересічної людини це дозволить купити зайві два кілограми м’яса. А значить, настрої у суспільстві поліпшаться», — прокоментував урядову щедрість Тігіпко, виходячи із прес–центру. «Якщо вартість м’яса через «інфляційні» доплати не зросте», — кинув хтось йому у спину. Але публічно тренований Сергій Леонідович на провокацію не повівся.

Розпочнемо з інвалідів

З 1 сiчня ми вже почали жити краще!

Члени родин померлих інвалідів, які раніше отримували 28% від прожиткового мінімуму, тепер матимуть цілих 42%. Нововведення торкнеться 72 тисяч сімей. Для просто учасників війни цей відсоток невдовзі також зросте: із 15 до 25 для нагороджених медалями та із 10 до 15 для «неорденоносців». «Доплата становитиме приблизно 42 гривні», — порахував віце–прем’єр. Також усіх інвалідів забезпечать протезами та візками.

Не обійшла влада увагою і військовослужбовців у відставці. «Розмір їхніх виплат не зростав, хоча зарплата офіцерів постійно збільшується», — сказав віце–прем’єр. Тепер належне отримають і відставники. Всього таких людей в Україні 606 тисяч. І якщо вони проголосують правильно...

Реформує держава і головні принципи соціальної політики. «Раніше у нас було як? — запитав сам себе Сергій Тігіпко. — Що є держава, є громадянин, який у випадку потреби звертається до державних органів, збирає довідки...» Приклад, що так жити не можна, був такий: 24 тисячі маленьких українців мешкають в інтернатах. «Це наслідки того, що хтось не зініціював, аби їх виховували бабусі й дідусі», — резюмував чиновник. Також він планує перевести дітей–сиріт в інтернати сімейного типу.

Надбавки отримають також сім’ї, що виховують дітей iз діагнозом «церебральний параліч» — 34 тисячі родин. Не забули і про одноразові подарунки. Скажімо, до 1 травня. Інваліди війний першої групи отримають по 2200 гривень, другої групи — по 1920 грн., третьої — по 1720 грн. Удвічі держбюджет збільшить витрати на ліквідаторів ЧАЕС, а інвалідам по зору і слуху нададуть уже не 300, як раніше, а цілих 2500 квартир. Шахтарям–інвалідам збільшать виплати на 17,6%. «Таких у нас 310 тисяч людей», — з гордістю заявив Сергій Тігіпко.

Ну і нарешті, хіти народної любові — виплата крихт вкладникам «Ощадбанку» і щедра роздача дешевих квартир. «6 мільйонів людей не отримують ці кошти, — констатував Тігіпко. — Ми завершимо виплату і зробимо все, щоби люди не стояли в чергах». Приблизно такими словами анонсувала велелюдні черги у банківських відділеннях Юлія Тимошенко. n

 

А ГАМАНЕЦЬ ПОРОЖНІЙ!

Гроші знайдемо... Десь...

Хороші ідеї українських чиновників, утім, наштовхуються на одну невеличку проблему — необхідних коштів у бюджеті нема... За підрахунками Сергія Тігіпка, президентська щедрість коштуватиме 16 млрд. гривень. Причому, гроші щедрою рікою мають почати литися вже у травні. «Збільшення дефіциту бюджету на цю суму ми допустити не можемо», — м’яко пообіцяв Тігіпко і, вслід за Азаровим, натякнув: вмикати друкарський верстат на банкнотній фабриці ми також не будемо. «Тоді звідки?» — запитали його журналісти.

Тігіпко, треба віддати йому належне, відповісти намагався. Знову нагадав про його чудові ініціативи — податок на багатство (плюс 800 млн. гривень надходжень), боротьбу з офшорами (ще плюс 2 млрд. гривень). До заповітної суми вони все ж не наближали. «Зростання економіки...», — почав оперувати міфічними категоріями віце–прем’єр. Адже торік експерти прогнозували зменшення ділової активності й у нас, й у Європі. «А також закон про трансферні ціноутворення, який дозволить звести нанівець ухиляння від сплати податків, у тому числі й виключити з цієї схеми Кіпр, — напружившись, знайшовся Тігіпко. — Це дасть нам десятки мільярдів... Будемо перерозподіляти кошти від багатих до бідних».

— Ну а ризики невиконання? — не відпускали його журналісти. — Ви прораховували їх?

— Шістнадцять мільярдів — це не та цифра, яка може порушити фінансову стабільність держави, — оптимістино резюмував віце–прем’єр.