«Ме», «Жо» і 100 тисяч птахів

15.03.2012

Чистота має бути скрізь — вирішили у Шотландії й запланували збудувати крутий туалет на невеличкому безлюдному острові Ханда біля західного узбережжя країни. Постійно на острові площею 300 га ніхто не живе, але навесні та влітку сюди приїздить багато орнітологів­аматорів, аби спостерігати за птахами.

Благодійний Фонд захисту дикої природи Шотландії повідомляє, що Ханда є домівкою для більш як 100 тисяч птахів різних видів — тупиків, великих поморників та ін. Щороку на острів приїздять шість тисяч так званих «бердвотчерів». Це хобі має велику популярність у країнах Західної Європи та Америці. «Бердвотчери», замість переглядати «Світ тварин» по телевізору, спостерігають за птахами неозброєним оком чи з допомогою бінокля, знімають на фото й відео, записують пташині співи та крики.

Облаштування громадської вбиральні в популярній безлюдній місцині коштуватиме 50 тис. фунтів стерлінгів (або 80 тис. доларів США). Значну частину вартості «малої архітектурної форми спеціального призначення» становитиме двометровий фундамент, який зробить кабінку стійкою під натиском потужних штормових вітрів. Щоправда, на острові немає системи водопостачання, тому відвідувачам цього «Ме­Жо» доведеться витирати руки спеціально підготовленою тирсою. Спонсор проекту — той самий Фонд захисту дикої природи.

До речі, острів Ханда знаменитий також тим, що вважається батьківщиною скелелазіння як хобі й виду спорту: в 1876 році троє англійців піднялися на вершину тутешньої скелі Грейт Стек.