Хто відкривається, хто камуфлюється

15.03.2012
Хто відкривається, хто камуфлюється

Уперше за три роки Наталя Добринська (лiворуч) змогла перемогти одну з найсильніших багатоборок світу — Джессіку Енніс з Британії. Момент забігу на 60 м з бар’єрами. (Фото Рейтер.)

В олімпійський рік легкоатлети елітної групи готуються до головних стартів чотириріччя за індивідуальним планом. З огляду на це й формувався склад української збірної на чемпіонат світу в закритих приміщеннях, що завершився минулої неділі в Стамбулі. На «Атакой атлетікс арені» частково виступали наші лідери, частково — молодь. Як уже повідомляла «УМ», така строката компанія спромоглася здобути одну золоту й дві срібні медалі. П’ятиборка Наталя Добринська виграла з новим світовим рекордом, другі місця посіли її колега Олексій Касьянов та бігунка на 800 м Наталія Лупу.

Чемпіонка світу в стрибках потрійним Ольга Саладуха цілеспрямовано готується до Олімпіади і ЧС–2012 у залі пропустила, так само як і перший номер наших стрибунів із жердиною Максим Мазурик. Водночас провідним багатоборцям України — Добринській та Касьянову — старт у Стамбулі був дуже потрібний. «Час для підготовки хоч і є, але турнірів до Олімпіади залишилося небагато. А для оптимальної готовності необхідно хоча б три–чотири рази зійтися з основними конкурентами — щоб на самих Іграх не тремтіли колінця», — пояснив «УМ» державний тренер Валерій Александров.

Олімпійська чемпіонка–2008 Добринська в Туреччині мала вирішити ще одне завдання. «Упродовж останніх трьох років Наталка постійно програвала своїй головній конкурентці — Джессіці Енніс. Відтак слід було здійснити психологічну атаку на британку, завдати попереджувальний удар», — пояснює тактичні ходи держтренер. Загалом, каже Валерій Федорович, підготовка до Олімпіади — це велика стратегічна кампанія, схожа на гру в шахи. Там, де потрібно було розкрити карти, наші спортсмени зробили це, натомість в інших дисциплінах — усе заховано «в камуфляжі». Зокрема й підготовка наших спринтерок, які дружно проігнорували змагання на стамбульській 60–метрівці.

Натомість у Туреччині змагалася Єлизавета Бризгіна, яка своїм стрімким бігом на останньому етапі естафети 4х100 м принесла Україні «золото» на чемпіонаті Європи позаминулого року. Тепер донька уславлених легкоатлетів, олімпійських чемпіонів Ольги та Віктора Бризгіних, пробується на 400–метрівці, хоча раніше її «коронкою» вважалася 200–метрівка. «Уже другий рік Ліза бігає 400 м — так вирішили сама спортсменка і її особистий тренер. Власне, для Бризгіних — це сімейна, традиційна дистанція», — Валерій Александров нагадав, що всі три олімпійські «золота» в індивідуальних та естафетних змаганнях Ольга Бризгіна здобула на «чотирьохсотці».

Проте до маминих результатів «на повному овалі» доньці ще далеко. На ЧС під дахом українська жіноча четвірка в естафеті показала четвертий час, але після фінішу результат Бризгіної, Юлії Олішевської, Ольги Земляк та Наталі Пигиди анулювали. «Наші брати–білоруси подали протест — мовляв, під час передачі естафети Олішевська порушила правила й вийшла за межі обмежувальної лінії, яку перетинати не можна. На відеоповторі видно, що білорускам ми не завадили. І якби не їхнє бажання піднятися на одну сходинку вище, то судді, певно, не звернули б увагу на ту дрібну помилку. Проте формально білоруси праві», — розповів пан Александров про підстави дискваліфікації нашої четвірки у фіналі бігу 4х400 м.