Залякати всіх

14.03.2012
Залякати всіх

У фіналі категорії до 63 кг Юлія Оставчук (ліворуч) здолала росіянку Наталю Смирнову. (Фото Рейтер.)

На відміну від багатьох наших представників інших видів спорту, борці ніколи відверто не провалювалися й регулярно привозили додому медалі найпрестижніших турнірів. Особливо це стосується вільної боротьби. З останньої Олімпіади–2008 в Пекіні наші «вільники» привезли аж п’ять нагород, і на цьогорічних Іграх у Лондоні прагнуть підтримати марку. На чемпіонаті Європи, що відбувався минулого тижня в столиці Сербії, «синьо–жовті» провели своєрідну демонстрацію сили, зібравши багатий медальний урожай.

У турнірі жінок, як уже повідомляла «УМ», цього разу всі семеро українок дісталися до фіналів і здобули нагороди. Золоті відзнаки отримали львів’янки Людмила Балушка (вагова категорія до 48 кг), Наталія Синишин (55 кг) і Юлія Остапчук (63 кг) та одеситка Ганна Василенко (59 кг). «Сріблом» «обмежилися» ще дві представниці Львова, Олександра Когут (51 кг) і молода Алла Черкасова, та чемпіонка світу з Сум Катерина Бурмістрова (72 кг).

Таким чином підопічні Володимира Євонова тріумфували у командному заліку, набравши 67 очок і значно випередивши переслідувачок із Росії (53), Швеції й Азербайджану (по 31). До слова, колишня наша співвітчизниця, екс–донеччанка Надія Семенцова принесла «бронзу» закавказькій республіці у вазі до 67 кг.

Доволі скромно як для себе виступили українські чоловіки–«вільники», котрі на Олімпійських іграх 2008 року мали аж чотири нагороди. У Белграді ж на п’єдестал зійшов лише Валерій Андрєйцев — киянин узяв «срібло» у категорії до 96 кг, поступившись у фіналі Абдусаламу Гадісову з Росії.

Певний «недобір» пояснюється тим, що наші тренери на чолі з Русланом Савлоховим вирішили поекспериментувати й виставили переважно других номерів збірної. Хоча срібний призер Пекіна–2008 львів’янин Андрій Стадник (66 кг) на ЧЄ їздив і обмежився сьомим місцем. Серед інших найвище — на п’ятих позиціях — завершували турнір Олег Білоцерківський (74 кг) і конкурент Василя Федоришина Євген Хавілов (60 кг). На п’ятому рядку розташувалася наша команда і в загальному заліку з вільної боротьби.

А от українські «класики» виступили доволі успішно, ставши в генеральній класифікації другими слідом за росіянами. Медалі у греко–римській боротьбі наші здобули три, і всі бронзові. Відзначилися Жан Беленюк (84 кг), харків’янин Сергій Рутенко (96 кг) і Євген Орлов із Дніпропетровська (120 кг). Цікаво, що Беленюк є працівником Збройних сил України, а Рутенко — прапорщиком.

Відзначимо також п’яті місця луганчанина Дмитра Пишкова (74 кг) й Дмитра Харька з Миколаєва (55 кг). А от призер Олімпіади–2008 Армен Варданян у Сербії опинився аж на 22–й підсумковій позиції.