Турецький гамбіт

14.03.2012
Турецький гамбіт

Українка Катерина Лагно (ліворуч) проти Валентини Гуніної з Росії. (Фото з офіційного сайту ЧЄ.)

Чемпіонат Європи з шахів серед жінок, який учора завершився в турецькому Газієнтепі, подарував неабияку інтригу. Переможець турніру визначився в ендшпілі, і не в шаховому, а в математичному. Одразу три шахістки після 11 турів набрали однакову кількість очок, тож для визначення шахової королеви Старого світу довелося використовувати додаткові показники. Головний із них — «перфоманс рейтинг», для підрахунку якого застосовують спеціальну формулу. Тож, аби дізнатися ім’я чемпіонки — а нею стала росіянка Валентина Гуніна, — довелося чекати результатів усіх партій і вмикати комп’ютерні програми. Це сталося на кілька годин пізніше, ніж завершилися матчі претендентів на «золото».

Організатори розбили турнір на дві частини — до і після 8 березня. Упродовж першої частини турніру відбувалася постійна зміна «декорацій». Після 4–го туру в одноосібні лідери вийшла француженка Марія Себаг. Проте наступного дня пальму першості їй довелося розділити з румункою Крістіною–Аделою Фойзор. Та відзначати 8 березня в іпостасях лідерів випало не їм. Скориставшись промахами конкурентів, заліковий протокол очолила представниця Угорщини Хоан Тянь Чан, яка за шість турів втратила лише півбала.

День відпочинку шахістки провели активно. Залишивши стіни готелю «Анатолієн», де проходили ігрові баталії, дівчата вирушили на групову екскурсію Газієнтепом, який розташований недалеко від кордону з Сирією. Культурна програма включала візит у найбільший у світі музей мозаїки «Зеугма», огляд античної експозиції ювелірних виробів у музеї «Медуза», відвідини древнього міського замкового комплексу, міського базару та дегустацію національних солодощів — баклави — в одному з найкращих ресторанів.

Додаткова порція глюкози та кисню справила стимулюючий вплив на фаворитів турніру. Перший номер посіву — наша колишня співвітчизниця Ганна Музичук, яка з 2004 року представляє Словенію, — здобула дві перемоги поспіль і в компанії росіянки Гуніної та румунки Фойзор очолила таблицю.

Відзначимо, що восьмий день змагань запам’ятався однією з найдовших партій на турнірі — після 110 ходів вірменка Еліна Даніелян та наша Катерина Лагно підписали «мирову». Саме на Катерину, яка вже двічі вигравала ЧЄ, в Україні покладали медальні сподівання. Проте впритул наблизившись до призової трійки, львів’янка так і не змогла заскочити на п’єдестал, бо в останніх турах розписала три нічиї зі своїми прямими конкурентками за нагороди.

Турнір проходив за швейцарською системою (сильні грають із сильними, слабші — зі слабшими). Відтак уже наступного дня Музичук одноосібно очолила перегони, адже перемогла сусідку по таблиці — Фойзор, тоді як Гуніна втратила очки в матчі зі своєю переслідувачкою та співвітчизницею Тетяною Косинцевою. У передостанній день перемога чорними над чемпіонкою Європи 2011 року Вікторією Чміліте з Литви, здавалося, зробила Ганну Музичук практично недосяжною для Гуніної та Косинцевої, в активі яких було на очко менше.

Для чемпіонства колишній львів’янці, чия сестра Марія продовжує виступати під українським прапором, учора слід було не програти завершальну партію Гуніній. Але Ганна в ендшпілі отримала мат у два ходи й розпрощалася з надією на чемпіонство.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Туреччина). Підсумкове становище: 1. Гуніна (Росія). 2. Косинцева (Росія). 3. Г. Музичук (Словенія) — всі по 8,5 бала... Лагно — 7,5... Ушеніна, Жукова — по 7... Гапоненко — 6,5... М. Музичук — 5,5... Чередниченко — 5... Мартинкова (усі — Україна) — 4...

Партія 10–го туру між Вікторією Чміліте (Литва) та Ганною Музичук (Словенія):

1. Nf3 d5 2. d4 Nf6 3. c4 c6 4. Nc3 e6 5. Bg5 h6 6. Bh4 dxc4 7. e4 g5 8. Bg3 b5 9. Be2 Bg7 10. Qc2 Nh5 11. Rd1 Nxg3 12. hxg3 g4 13. Nh2 f5 14. exf5 exf5 15. d5 Qf6 16. dxc6 Qxc6 17.0–0 a6 18. Nd5 Ra7 19. b3 c3 20. Rd3 0–0 21. Rc1 Be6 22. Nxc3 Rc8 23. b4 Rd7 24. Re3 Rdc7 25. Qd2 Nd7 26. Bd1 Ne5 27. Ne2 Nc4 28. Qe1 Qd6 29. Rb3 Nb2 30. Rxc7 Rxc7 31. Nf4 Rc1 32. Qxe6+ Qxe6 33. Nxe6 Rxd1+ 34. Nf1 Nc4 35. Nxg7 Kxg7 36. Rc3 Nd2 37. Rc7+ Kf8 38. Rc6 Nxf1 39. Rxh6 Nxg3+ 0–1

 

ДРЕС–КОД

На ЧЄ–2012 уперше було запроваджено дрес–код для учасниць. «За свою тривалу кар’єру мені доводилося бачити гравчинь, які одягалися на змагання так, неначе зібралися на пляж. Сподіваюся, започаткована традиція матиме важливе значення для іміджу шахів», — пояснила нововведення секретар Європейського союзу шахісток Сава Стойсавлевич.

Водночас запроваджені правила не заганяють шахісток у вузькі рамки — їм дозволено одягати плаття з декольте й короткі спідниці. А красуням, які вбиралися в головні убори, доведеться переглядати свій імідж, адже тепер заборонено на змагання приходити в капелюшках, окрім випадків, обумовлених релігійними поглядами. «Як арбітру мені багато разів доводилося виявляти під капелюхами у гравців засоби зв’язку. Сподіваюся, що нововведення дозволить уникнути шахрайства під час змагань», — сказала пані Стойсавлевич.