Рекордна пристрілка

13.03.2012
Рекордна пристрілка

Вінничанка Наталя Добринська з чеком на 50 тис. доларів за світовий рекорд. (Фото Рейтер.)

З огляду на Олімпійські ігри у Лондоні, нинішній рік для представників літніх видів спорту особливий. Хтось із спортсменів чекає на головний старт сезону «в засідці», практично не виступаючи на турнірах. Але більшість набирають форму саме на великих змаганнях, звіряючи готовність з основними конкурентами. На 14–му чемпіонаті світу з легкої атлетики в приміщенні, який відбувся наприкінці минулого тижня в Стамбулі, зібралися не всі найсильніші, однак і зірок тут не бракувало. Зокрема, свої титули захищали 11 переможців попереднього ЧС–2010 у Катарі.

Збірна України на берегах Босфора пережила як радісні моменти, так і розчарування. Уже в перший день турніру на «Атакой атлетікс арені» українці отримали привід для тріумфу. Олімпійська чемпіонка–2008 iз багатоборства Наталія Добринська не просто перемогла у п’ятиборстві, а встановила новий світовий рекорд — 5013 очок. При цьо­му запекла суперниця вінничанки, Джессіка Енніс із Британії, оновила національне досягнення своєї країни, відставши на 48 балів. Добринська лідирувала перед останнім видом, а 800–метрівку пробігла за 2.11,15, поліпшивши свій найкращий час у цій дисципліні майже на 3 сек.!

Попереднє світове досягнення у п’ятиборстві трималося 20 років і належало Ірині Бєловій із Росії — 4991. «Я дуже щаслива, що перемогла на очах батьків, які вболівали за мене на трибуні», — сказала найсильніша українська багатоборка журналістам. За рекорд світу Наталка отримала чек на 50 тис. дол., за перемогу на ЧС — ще 40 тис.

До Туреччини наші тренери привезли загалом 27 спортсменів — 18 жінок і дев’ятьох чоловіків. Бракувало кількох лідерів — зокрема, стрибунки потрійним Ольги Саладухи, спринтерок Олесі Повх і Марії Ремень. Для тих же, хто змагався, головний тренер команди Анатолій Апайчев змалював цей старт як проекцію на Олімпіаду.

У другий день змагань славу нашого багатоборства примножив Олексій Касьянов, здобувши «срібло». Щоправда, запоріжанин помітно відстав від переможця — американця Ештона Ітона (6071 пункт проти 6645). А той, як і Добринська, встановив новий світовий рекорд.

Традицію здобувати одну нагороду щодня українці продовжили в неділю. Цього разу другою у фіналі на 800 м фінішувала Наталія Лупу, поступившись лише феноменальній олімпійській чемпіонці Памелі Джелімо з Кенії. При цьому 24–річна чернівчанка здивувала навіть саму себе й оновила власне досягнення (1 хв. 59,67 сек.).

Було й кілька невдач. Більшого очікували від володарки найкращого результату сезону в Європі в бігу на 3000 м — Світлани Шмідт. Але в Стамбулі вона фінішувала десятою. Анжеліка Шевченко, яка нещодавно оновила національний рекорд у приміщенні на 1500 м, нині не пробилася навіть до фіналу ЧС. А свіжоспечена 18–річна рекордсменка України у стрибках із жердиною Ганна Шелех травмувала лікоть, впавши при виконанні чергової спроби. Зі стадіону її винесли на ношах і незабаром наклали гіпс. Утім очікують, що вже за два тижні юніорка зможе приступити до легких тренувань.

Наш чоловічий квартет в естафеті 4х400 м оновив рекорд України, але цього забракло для виходу до фіналу. Жіноча четвірка фінішувала четвертою, але згодом була дискваліфікована, оскільки при передачі естафетної палички завадила білорускам.

У медальному заліку ЧС «синьо–жовті» посіли шосте місце, тоді як на п’єдестал сходили спортсмени загалом 28 країн. Усіх значно перевершила збірна США — 10 золотих, три срібні та п’ять бронзових нагород.