Газове ВВП

06.03.2012
Газове ВВП

Віднині «Газпром» закручуватиме вентиль по–іншому. (Фото з сайту goodvin.info.)

Україна, принаймні її найкраща частина, вже користується десятивідсотковою знижкою на російський природний газ. Таку заяву вчора зробив наш Прем’єр Микола Азаров. Раніше Микола Янович «написав» у своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Коли у нас був голова Держдуми Росії (Сергій) Наришкін, він передав нам проект угоди про зниження вартості газу на 10%». А вчора очільник українського уряду доповнив цю фразу: «Газпром» не тільки обіцяв, він уже знизив ціну для певних компаній».

На запитання, коли до обраних можуть долучитися прості смертні, у неділю відповів посол РФ Михайло Зурабов. «На сьогоднішній день я бачу тільки одне: якщо оцінка української ГТС буде проводитися до 1 серпня, то цілком очевидно, в кращому разі на якісь угоди можна розраховувати тільки в другій половині року», — м’яко відкинув наші сподівання амбасадор. Експерти погоджуються: багато кому в Кремлі вигідно підтримувати жевріючий конфлікт з Україною. По–перше, з суто економічних міркувань. «Найбільший інтерес для «Газпрому» викликає будівництво обхідних газогонів, — каже газовий експерт Володимир Корчемкін. — Їх вартість становить 25—30 млрд. доларів, що в рази дорожче за аналогічні європейські проекти. Причому прибутки підрядників становитимуть близько 15 млрд. доларів».

Утiм нові нотки у газовий діалог може внести Володимир Путін, який знову очолив Росію і витіснив iз кола перемовників Дмитра Медведєва. На думку аналітиків, «друге пришестя» ВВП для нас не є вже аж такою катастрофою. «Путін, як відомо, є великим прихильником консорціуму навколо ГТС і навіть вважає себе автором цієї ідеї, — каже експерт Інституту енергетичних дослі­джень Юрій Корольчук. — Тож теоретично Росія може піти на знижку». Цікаво, що Путін, за твердженням експертів, не надто поділяє захоплення свого газового монополіста дорогими інвестпроектами. «Якщо до «Північного потоку» він ставиться лояльно, то «Південний...» пропонував розділити на два проекти — розуміючи, що знайти нині 25 млрд. не так вже й просто», — продовжує Корольчук. Скасування планів будівництва обхідних газогонів дає нам час і простір для маневру, а інтерес РФ до нашої ГТС суттєво зросте. Щоправда, не факт, що лише в хорошому розумінні цього слова. Так, аналітики застерігають: Путін може активізувати тиск на Україну, щоби змусити нас або вступити у Митний союз і ЄЕП, або ж віддати контрольний пакет з управління нашою ГТС.

І, нарешті, на стан газових перемовин можуть суттєво вплинути персонажі. Так, Корольчук прогнозує загострення боротьби Путіна з «Росукренерго» та зменшення її ролі в українській політиці. Нині близькими до компанії Дмитра Фірташа вважають паливного міністра Юрія Бойка, очільника МЗС Костянтина Грищенка, главу адміністрації Президента Сергія Льовочкіна та першого віце–прем’єра Валерія Хорошковського.

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ,
Ольга БОНДАРЕНКО