«Олімпійське» повернення

06.03.2012
«Олімпійське» повернення

Олег Гусєв постійно тероризував захист «канонірів». (Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.)

Здається, помилялися футбольні скептики, коли, коментуючи переїзд київського «Динамо» на НСК «Олімпійський», прогнозували напівпорожні трибуни на домашніх матчах «біло–синіх» у чемпіонаті України. Хоча й справді мало хто вірив, що поєдинок на оновленій арені, нехай і з приставкою «київське дербі», викличе неймовірний інтерес у столичних шанувальників футболу. Та хай там що, але за поверненням «Динамо» на арену своїх героїчних звитяг спостерігало трохи більше 51 тисячі глядачів. Без сумніву, поміж цієї численної армії, яка за три місяці зимової «сплячки» добряче зголодніла за грою номер один у світі, була й група підтримки «канонірів», однак не настільки велика, щоб перекричати своїх опонентів із протилежного табору. До слова, вже в першому матчі прем’єр–ліги на «Олімпійському» встановлено новий рекорд відвідуваності чемпіонатів України. Попереднє досягнення (45 204 глядачів) належало матчу «Шахтар»—«Металіст», який відбувся в жовтні минулого року на «Донбас–Арені».

 

Назад у майбутнє

До повернення на НСК «Олімпійський» у «Динамо» готувалися серйозно. Спочатку президент «біло–синіх» Ігор Суркіс виграв у свого опонента з «Арсеналу» Вадима Рабиновича так званий тендер «одного господаря». А впродовж зими під патронатом новоспеченого віце–президента динамівського клубу Олексія Семененка підрозділ з роботи з уболівальниками активно закликав шанувальників «біло–синіх» на трибуни реконструйованої арени, де, нагадаємо, 1 липня має пройти фінал чемпіонату Європи.

Відтак ані прохолодна погода, ані дещо дорожчі в порівнянні з клубним стадіоном квитки не відлякнули людей від протистояння двох київських команд, одна з яких будь–що прагне перервати дворічне панування в Україні донецького «Шахтаря», друга — нарешті потрапити до єврокубків.

Тож уже з перших хвилин суперники кинулися шукати щастя біля чужих володінь. Першими небезпечний момент створили підопічні Леоніда Кучука, проте м’яч після удару Артема Старогородського з лінії штрафного майданчика в кількох сантиметрах розминувся зі стійкою воріт Олександра Шовковського. Із відповіддю динамівці не забарилися — спочатку Олег Гусєв, а згодом і Браун Ідейє мали 100–відсоткові нагоди, щоб відкрити рахунок у матчі, проте у вирішальний момент обох підвела виконавська майстерність. Після такого спалаху активності в діях опонентів намітився спад — із гостроатакувальної гра переросла в позиційно–очікувальну.

«Нічия нам нічого не давала. Нам потрібно було загострювати гру», — так керманич «Динамо» Юрій Сьомін уже після матчу пояснив зроблені ним заміни. Вихід на поле Олександра Алієва та бразильця Дуду помітно оживив малюнок динамівської гри. І в одному з епізодів скандальному півзахисникові «біло–синіх» вдався чудо–постріл, який, зрештою, й вирішив долю матчу. М’яч–танго, яким, до речі, гратимуть на Євро, по загадковій траєкторії залетів у сітку воріт спантеличеного Євгена Боровика.

«Сьогодні на стадіон прийшла величезна кількість глядачів, яка допомогла нам перемогти», — ділився своїми емоціями Сьомін. А підтримка у «Динамо» й справді була на кшталт тієї, яку мали кияни в матчах Ліги чемпіонів наприкінці 90–х років минулого століття.

Удома й стіни допомагають

Величезна підтримка рідних уболівальників допомогла й луганській «Зорі» переможно почати другу половину сезону, в якій підопічні Юрія Вернидуба вестимуть боротьбу за виживання в прем’єр–лізі. «Рідна арена та вболівальники — єдиний фактор. З такою підтримкою погано грати не можна», — президент «Зорі» Євген Геллер оцінив атмосферу на стадіоні «Авангард», куди луганчани повернулися після тривалих поїздок по сусідніх містах. Матч–відкриття реконструйованого «Авангарду» вийшов на славу — місцева команда в пух і прах розірвала сусідів по турнірній таблиці — «Карпати», а капітан «Зорі» Микита Каменюка зробив перший у кар’єрі «хет–трик».

«Важко добиватися результату, якщо в команді немає дисципліни, характеру та духу. Виявляється, у нас серйозні проблеми», — констатував новий наставник львів’ян Володимир Шаран. Думається, що екс–керманич «Олександрії» дав маху, коли згодився на переїзд з неблагополучної «Олександрії» в, як йому здавалося, більш перспективні «Карпати». Після такого приниження в Луганську для Шарана має стати справою честі вирішити питання прописки «біло–зелених» в «еліті».

Якщо на крайньому сході України бою між сусідами по турнірній таблиці не вийшло, то в центрі країни, на Кіровоградщині, в протистоянні кандидатів на виліт – «Олександрії» та «Волині» точилася справжня боротьба, зайвої інтриги якій додавали тренерські персони команд–суперниць. Як відомо, провінційний клуб очолив Леонід Буряк, а лучан після відставки Віталія Кварцяного під своє крило взяв інший «динамівець» Анатолій Дем’яненко. Обидва тренери зазначили, що гра була рівною, однак в останній момент фортуна посміхнулася волинянам, які забили переможний м’яч уже в доданий час.

Без сумніву, в Олександрії нічия була б закономірним підсумком двобою, тоді як в Харкові мирова між третьою та останньою командами першості виглядала б кричущою несправедливістю. «Металіст» за всіма статтями переважав «Оболонь», але завдяки старанням голкіпера «пивоварів» Костянтина Махновського та арбітра матчу Ярослава Козика, який не призначив два очевидні пенальті у ворота столичного клубу, «Оболонь» була близька до того, аби вдруге в сезоні відібрати очки у бронзового призера чемпіонату. Однак, як зауважив керманич «зелених» Сергій Конюшенко, його хлопці просто не дотерпіли й дозволили на останніх секундах матчу забити Сергію Пшеничних.

Краще чую, погано бачу

До слова, на матчі 21–го туру всі суддівські бригади виходили з новою амуніцією – радіонавушником та мікрофоном для кращої взаємодії. Такими засобами зв’язку вже давно користуються в Європі — тепер останній «писк суддівської моди» дійшов і до нас. Щоправда, критики на адресу представників футбольної феміди від цього не поменшало. У доволі «мирному» матчі в Одесі — де «Чорноморець», перегравши «Іллічівець», здобув першу перемогу на новій арені, — суддя примудрився показати 11 жовтих та дві червоні картки.

Не в захваті від арбітражу залишився й очільник «Дніпра» Хуанде Рамос. Його команда хоч і відібрала очки у «Шахтаря», проте на невизначений термін втратила захисника Самуеля Інкума, який потрапив під «хокейний» прийом Даріо Срни і без свідомості рухнув на трав’яний газон «Донбас–Арени». А капітан «гірників» навіть не отримав попередження.

Головним же розчаруванням туру, без сумніву, став зірваний матч у Сімферополі. На стадіоні «Локомотив», який за часів СРСР приймав усі «зимові» матчі радянської збірної, не змогли впоратися зі снігом. За кілька годин до старту поєдинку між «Таврією» та донецьким «Металургом» інспектор ФФУ та суддівська бригада визнали стан газону незадовільним і матч відмінили.

«Ми зробили все можливе, щоб матч відбувся. Але погода виявилася сильнішою за наші можливості. Наразі ми збираємо відповідні документи про неможливість проведення матчу у зв’язку з форс–мажорними обставинами. Сподіваюся, що нам не буде зарахована технічна поразка й поєдинок відбудеться в резервний день. Прошу вболівальників з розумінням поставитися до цієї події», — таке звернення адресував почесний президент «Таврії» Сергій Куніцин вболівальникам клубу.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 21–й тур

«Динамо» — «Арсенал» — 1:0

Гол: Алієв, 65

51 284 глядачів

«Шахтар» — «Дніпро» — 1:1

Голи: Мхітарян, 40 — Матеус, 29

Вилучення: Мандзюк, 90 («Д»)

39 873 глядачів

«Металіст» — «Оболонь» — 1:0

Гол: Пшеничних, 90+4

25 139 глядачів

«Зоря» — «Карпати» — 5:1

Голи: Каменюка, 25, 54, 65; Родич, 61; Галюза, 80 — Гладкий, 89

8 000 глядачів

«Олександрія» — «Волинь» — 0:1

Гол: Павлов, 90+1

2 500 глядачів

«Чорноморець» — «Іллічівець» — 1:0

Гол: Чайковський, 74 (у свої ворота)

Вилучення: Балашов, 67 — Фомін, 72

17 200 глядачів

«Ворскла» — «Кривбас» — 2:1

Голи: Ребенок, 50;. Янузі, 79 (пен.) — Самодін, 89

3 200 глядачів

Матч «Таврія» — «Металург» (Д) — не відбувся через незадовільний стан газону.

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 21 17 4 0 42–8 55

2. «Шахтар» 21 16 4 1 55–13 52

3. «Металіст» 21 15 5 1 39–16 50

4. «Дніпро» 21 10 4 7 32–26 34

5. «Кривбас» 21 9 4 8 19–21 31

6. «Таврія» 20 8 6 6 29–24 30

7. «Арсенал» 21 8 6 7 23–18 30

8. «Металург» (Д) 20 9 2 9 25–22 29

9. «Ворскла» 21 7 6 8 27–30 27

10. «Чорноморець» 21 6 6 9 18–25 24

11. «Іллічівець» 21 6 5 10 20–31 23

12. «Волинь» 21 6 4 11 19–31 22

13. «Карпати» 21 3 7 11 18–35 16

14. «Зоря» 21 4 3 14 20–41 15

15. «Олександрія» 21 3 5 13 17–40 14

16. «Оболонь» 21 2 5 14 10–32 11

Бомбардири: Ярмоленко («Динамо»), Майкон («Волинь») — 11, Ідейє («Динамо») — 10, Калинич («Дніпро») — 7.