Не варте очікуваного

06.03.2012
Не варте очікуваного

Поєдинок, який у ніч на неділю провів у німецькому Дюссельдорфі Володимир Кличко, сам чемпіон світу в суперважкій вазі за версіями ІBF, WBO, WBA навряд чи може занести до числа пам’ятних. Згадувати про перемогу над темношкірим французом Жаном–Марком Мормеком можна хіба що в контексті 50–го нокауту в кар’єрі українця, який він здобув у своєму 20–му чемпіонському бою. Навіть численні експерти й шанувальники Кличків, які зібралися в спеціально організованій перед цим матчем студії на телеканалі «Інтер», визнавали, що надто вже різниться клас боксерів.

Чи не найбільше публіку зачепив не поєдинок, а новина, що один із чемпіонських поясів Володимира на ринзі тримав важко хворий американський хлопчик Алекс. Він звернувся в організацію «Виконай бажання», яка діє на його батьківщині, й розповів, що дуже хотів би зустрітися з одним із братів Кличків. І 14–річному прихильнику українських спортсменів допомогли втілити цю мрію в реальність. Хлопчина ж просто світився від щастя, коли стояв поруч із нашим боксером…

Сам двобій, нагадаємо, був перенесений із 10 грудня, бо тоді Володі провели операцію з видалення каменя в нирках, і він не зміг вийти на ринг. Цього разу все склалося, але навряд чи 55 тисяч глядачів на футбольній арені залишилися задоволеними побаченим. 39–річний колишній чемпіон світу у важкій вазі Мормек так і не продемонстрував нічого екстраординарного, чим він міг здивувати українського суперваговика, хоча на словах обіцяв використати начебто знайдені ним «діри» в захисті Кличка–молодшого.

Чемпіон же діяв у своєму стилі, поступово обробляючи суперника спочатку джебами лівою рукою, а потім застосовуючи потужний удар правою. Щоправда, Володимир інколи дозволяв поводитися з Мормеком не по–чемпіонськи, вступаючи в клінчі й налягаючи на того всіма своїми 112 кілограмами. Через це італійський рефері цілком справедливо робив зауваження українцеві й навіть у перерві прийшов у кут Кличка попередити про можливе зняття очка.

Щоправда, француз не давав своїм небагатьом прихильникам на стадіоні, серед яких були й відомі кіноактори Жан–Поль Бельмондо й Жан Рено, надії на перемогу. Мормек намагався «пірнати» під Володині руки й атакувати з близької відстані, але здійснити свої плани йому так і не вдалося. За неповні чотири раунди в його активі було лише кілька ударів.

Кличко ж реалізував свою активність спочатку в другій трихвилинці, коли відправив Жана–Марка в нокдаун. А в четвертому раунді й поставив крапку, знову пославши суперника на підлогу. І хоча француз підвівся, рефері вирішив зупинити двобій, віддавши беззаперечну перемогу українцеві. Згодом претендент казав, що він добре почувався фізично й суддя поспішив, але, думається, навряд чи в когось підсумок двобою викликав сумніви, навіть якби він тривав на кілька хвилин довше.

За традицією, майже одразу після поєдинку Володимира почали запитувати про наступних суперників. Серед можливих суперників українець назвав непереможного росіянина Олександра Повєткіна — він володіє регулярним титулом чемпіона WBA, а також американця мексиканського походження Кріса Арреолу, якого у 2009 році бив його старший брат.

Віталій після перемоги двотижневої давнини над Дереком Чісорою також не відмовчувався й сказав, що планує зустрітися з Девідом Хеєм. Нагадаємо, рік тому темношкірий британець програв пояс WВA Володі й вирішив зав’язати з боксом, але заради дуелі з другим Кличком готовий повернутися на ринг. Тож можемо очікувати на офіційне підтвердження цієї інформації вже найближ­чими днями.