Вода подорожчала. Повітря поки ні

02.03.2012

Як повідомила прес­служба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг), з 1 березня на 7,8 відсотка по Україні збiльшився тариф на холодну та гарячу воду. Відучора середня ціна становить 4,57 грн./кубометр. А саме: водопостачання коштує в середньо­му 2,46 грн./кубометр, водовідведення — 2,11 грн./кубометр.

«Щоб люди розуміли: в середньому по Україні відро води коштувало 2,44 коп., а зараз буде коштувати 2,46 коп. Тобто, дуже незначне підвищення», — пояснив під час брифінгу голова Нацкомпослуг Валерій Саратов.

Водночас на сайті tarifi.kiev.ua вказано, що кияни платять 3,5 грн. за кубометр води, якщо мають лічильник, та 19,25 (!), якщо лічильник на воду не встановлено. А наші читачі з інших міст озвучили ще цiкавiшi цифри, які їм доводиться сплачувати за водопостачання та водовідведення. Так, читачі зі Львова розповіли, що сплачують 5,72 грн. за кубометр, зі Слов’янська — 9,67 грн., з Краснодона Луганської області — 12,27 грн., з Богуслава Київської області — 16,67 грн., Таращі — 18 грн., Боярки — 15 грн., а в містечку Липовці Вінницької області сума становить аж 23 грн. Лідером цього антирейтингу став Бориспіль, де, як розповів один iз читачів, холодна вода коштує 9 грн., а гаряча, яку подають лише по вихідних, коштує 15,43. Таким чином бориспільчани платять за воду 24,43 грн.

Існуючу різницю в тарифах непрямо підтвердив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово­комунального господарства Анатолій Близнюк, який не виключив, що в деяких українських регіонах тарифи на воду з 1 березня не зростуть, а знизяться. Проте так і не конкретизував, де саме слiд чекати дешевшої води.

Правда, голова Нацкомпослуг Валерій Саратов зазначив, що у нову ціну не закладено кошти на модернізацію водної галузі, так що логічно незабаром очікувати нового подорожчання. І додав, що тарифи на комунальні послуги будуть підвищуватися вже через 2—3 місяці, адже Національна комісія регулювання сфери комунальних послуг приведе тарифи до «економічно обґрунтованого рівня».

«Банда намагається заховати істинну причину підняття тарифів — забаганки олігархів, які утримують злочинний режим і контролюють більшість енергогенерувальних та енергорозподільчих підприємств, зокрема тих, що були «приватизовані» Ахметовим і К°, — написав у своєму блозі на «Українській правді» голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок. — Адже вже багато років в Україні спостерігається перевиробництво електроенергії на такому рівні, що частину теплової генерації навіть змушені були вивести з експлуатації, а надлишки енергії все одно вимушено «скидають» до сусідів. Проте олігархам здається, що вони «не добирають» у своїх прибутках. Тому через своїх ставлеників у владі нещадно грабують українців».