Вареники проти «блінов», весна проти зими

28.02.2012
Вареники проти «блінов», весна проти зими

Наталія Королевська в «Мамаєвій слободі» на конкурсі «Вареники проти млинців». (Фото автора.)

У Центрі народознавства «Козак Мамай», що на масиві Відрадний у Києві, минулої суботи й неділі яскраво проводжали зиму й зустрічали весну. На свято Масляної, або, якщо більш по–українському — Колодія, господині «Мамаєвої слободи» виліпили майже 35 000 вареників із сиром. Тут відбувалися народні гуляння та командні змагання на найшвидше поїдання вареників та російських «блінов» під гаслом «Вареники проти млинців!»

Не пройшли повз таку подію й деякі вітчизняні політики. Зокрема, свято Масляної обрала як тло для презентації програми своїх дій на новий політичний сезон Українська соціал–демократична партія та її лідер, народний депутат України від БЮТ Наталія Королевська.

«Зараз такі дні, коли відходить зима й перемагає весна. Ми пережили цю важку, холодну зиму. І ми переживемо цю владу. 2012–й — рік, коли в України з’являється шанс. Від того, що ми посіємо цієї весни, залежить, який урожай зберемо восени», — зазначила Наталія Королевська.

«Навесні час переходити до активних дій і починати масові акції за звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, — заявила народний депутат. — Годі в ­цьому питанні сподіватися лише на вплив закордонних політиків».

Пані Наталія констатує: «Голов­ний здобуток Януковича за два роки його правління — те, що цей президент об’єднав усю Україну — проти себе, проти своєї влади. І як журнал «Тайм» визначив символом 2011 року протестуючого громадянина, то таким має бути й ознака року 2012 в нашій країні».

На зустрічах у «Мамаєвій слободі» компанію Королевській склали колеги по партії, народні депутати Євген Суслов і Олексій Логвиненко. Також пані Наталія оголосила, що до УСДП приєднався відомий фінансист, колишній очільник Мінфіну в уряді Тимошенко Ігор Уманський. Він допомагає Королевській у моніторингу ситуації та розробці економічної програми партії. За словами голови УСДП, найближчим часом її команда презентує програму економічних реформ «Нова Україна». «Як колишній бізнесмен, я знаю, що економіка країни — це й економіка кожної людини, — каже Королевська. — Тому влада має створювати прозорі умови для бізнесу. А наразі — після впровадження нового Податкового кодексу — в «тінь» пішли цілі галузі. За 2012 рік ми отримали мінус 200 тисяч робочих місць.­ І найкращий показник інфляції — справжньої, а не формальної — те, що, як кажуть підприємці, зросли розміри хабарів, що їх вимагають чиновники».

Зараз «завдяки» уряду Азарова Україна опинилася перед загрозою неспроможністю платити за зовнішніми запозиченнями — за оцінкою агентства «Блумберг», ми другі після Греції за близькістю переддефолтного стану. «Я ще рік тому попереджала про такий наслідок урядування Азарова, — каже Наталія Королевська. — Але Кабмін і зараз живе відірваним від реалій життям, ілюзіями, ніби плаває в теплій ванні. Тому ми висуваємо жорсткі вимоги — відставка уряду Миколи Азарова і призначення нового Кабміну, в якому працювали б переважно безпартійні професіонали». За її словами, вимогу відставки уряду підтримали майже 50 громадських організацій. Серед них — активісти «підприємницького Майдану» та «афганці» з ВГО «Ніхто крім нас».

Новина від Королевської: Сергія Костакова — учасника протестів підприємців, який півроку провів у СІЗО, — переправили до Чехії, де він має отримати притулок і захист від політичних переслідувань з боку української влади.

А лідер «афганців» Олександр Ковальов минулого тижня разом із Наталією Королевською їздив до Львова, де брав участь у зустрічах із військовими та підприємцями. В обох випадках влада намагалася перешкодити цим акціям. На дверях військової частини висів замок, а привокзальний ринок зачинили, попри робочий день. Але зустрічі все одно відбулися. «Треба боротися як за економічні, так і політичні й громадянські свободи, — каже Королевська. — Бо без громадської свободи не буде вільної економіки і, відповідно, кращого життя».

На зустріч із весною пані Наталя взяла старшого сина — 10–річного Ростислава. Разом із матір’ю він дізнався більше про українські традиції й звичаї, прогулявшись по «Мамаєвій слободі» в супроводі гіда — козацького ватажка. Гості свята побували в церкві Покрови Пресвятої Богородиці. Демонструючи свій хист, Наталія Королевська взяла участь у ліпленні вареників, разом із ковалем викувала «залізну квітку надії», а ще — влучила в мішень із лука майже з півсотні метрів. «Це символічно. Весна переможе», — підсумувала усміхнена опозиціонерка.

Cергій СВІТЛИЧНИЙ