Заборонені прийоми самби

23.02.2012

Другий за відомістю бразильський карнавал — після того, що в Ріо–де–Жанейро, — проходить щороку в Сан–Паулу. Тут, у місті з населенням понад 13 млн. людей, яке є столицею однойменного штату, незліченні натовпи туристів і місцевих мешканців спостерігають за аналогічним змаганням різних шкіл самби. Карнавал у Сан–Паулу також дуже комерціалізований і прибутковий. Дві школи самби, які отримують найнижчі оцінки журі, вилітають із «вищої ліги» і втрачають можливість наступного року брати участь у шоу найвищого рівня. Так от, підбиття підсумків карнавалу–2012 учора зранку за київським часом обернулося скандалом і заворушеннями.

Як повідомила агенція ІТАР–ТАКС, перед оголошенням переможців один з учасників школи «Імперіо да Каза Верді» перестрибнув через огорожу, підбіг до журі і, вихопивши конверт з оцінками, розірвав його на шматки. Після цього хтось підпалив пересувну карнавальну платформу–декорацію. Пожежа спричинила паніку і штовханину. Але поліція вгамувала пристрасті. Вогонь погасили, а хулігана, котрий намагався перешкодити виявленню переможця, арештували.

Відповідно до результатів голосування журі (а воно оцінює виступи шкіл 10–бальною шкалою за різними критеріями — постановка, злаго­дженість танцюристів, розкриття теми, костюми, оформлення платформи тощо), чемпіоном стала школа самби «Мосідаді Алегрі», яка обрала темою виступу життя і творчість знаменитого бразильського письменника Жоржі Амаду. А школа «Імперіо да Каза Верді» опинилася серед аутсайдерів і повинна буде залишити «вищу лігу». «Деякі школи не вміють гідно програвати», — прокоментував скандал президент ліги шкіл самби Бразилії Пауло Сержіо Феррейра.