Підсніжник на тисячу доларів

22.02.2012

У повітрі запахло весною. Ще кілька днів — і в наших містах масово продаватимуть проліски й первоцвіти, привезені з південніших країв браконьєрами. Вартість такого букетика перших весняних квітів — зовсім невелика. А ось у Великій Британії днями зафіксували рекорд ціни одного підсніжника — аж 725 фунтів стерлінгів!

Якщо бути точним, то йдеться не про квітку, а про цибулину рідкісног проліска. Її реалізували на онлайн–аукціоні еВау. За повідомленням газети «Дейлі телеграф», продавцем виступив такий собі Ієн Крісті.

Пролісок із жовтою основою квітки вперше виявили десять років тому в графстві Пертшир. Імовірно, кольорові плямки в рослини з‘явилися внаслідок генетичних мутацій або «пробудження рецесивного гена. Цей підсніжник отримав назву «Елізабет Гаррісон» і був офіційно визнаний Королівським садівничим товариством чотири роки тому.

За словами містера Крісті, він розумів, що ця квітка має бути дорожча, ніж звичайні проліски. Але був шокований, коли за рослину запропонували аж такі величезні гроші — еквівалент 1150 доларів США.

Попередній рекорд вартості цибулини підсніжника було встановлено минулого року. Тоді рослина пішла з молотка за 350 фунтів.

Колекціонування пролісків, або галантофілія, — вельми поширене захоплення серед британців. Багато хто готовий платити за цибулини таких квітів сотні фунтів стерлінгів.