Із Сум через Стамбул до Лондона

22.02.2012
Із Сум через Стамбул до Лондона

На дистанції Світлана Шмідт, нова рекордсменка України. (Фото з сайту UAF.org.ua.)

Нинішній рік для легкоатлетів — украй насичений. Апогеєм зимового сезону стане чемпіонат світу в приміщеннях, який 9­11 березня прийматиме Стамбул. Наприкінці червня на Олімпійському стадіоні в Гельсінкі відбудеться літній чемпіонат Європи. А головним стартом року, безумовно, буде Олімпіада в Лондоні — на межі липня й серпня. За такого графіку витрачати сили треба обережно. Тож далеко не всі наші лідери виступають узимку.

Українські «піддані королеви спорту» на рідній землі під дахом традиційно змагаються двічі — спочатку, наприкінці січня, на Кубку країни у Запоріжжі, а потім — на національній першості в Сумах. Легкоатлетичний манеж Академії банківської справи впродовж чотирьох днів приймав вітчизняних атлетів, а також кількох гостей із­за кордону, зокрема учасників матчевої зустрічі з багатоборства між збірними України й Росії.

Саме у п’ятиборстві відзначилися в перший день турніру жінки. Олімпійська чемпіонка 2008 року Наталія Добринська, набравши 4880 очок, поліпшила національний рекорд на 29 балів. Вінничанка зізналася, що не очікувала від себе такого результату, який у цьому сезоні є другим у світі, адже напередодні перенесла застуду. Ще дві призерки, Ганна Мельниченко з Полтавщини й Аліна Федорова з Київської області, оновили персональні досягнення (4748 і 4367 очок відповідно).

Найкращий наш багатоборець — срібний призер ЧЄ­2009 Олексій Касья­нов — цього разу виступав лише в деяких окремих видах, зокрема переміг у стрибках у довжину.

Напередодні свого 36­го дня народження нев’януча призерка Афін­2004 Вікторія Стьопіна у секторі для стрибків у висоту перемогла за спробами молодшу на 14 років землячку з Миколаєва Оксану Окунєву — обидві взяли 193 см.

Місцеву публіку порадував 21­річний сумчанин Євген Гуцол, який став зимовим чемпіоном країни в бігу на 400 м із пристойним часом 46,80 сек, за що отримав звання майстра спорту міжнародного класу.

У третій день змагань глядачі стали свідками ще одного рекордного результату. Дистанцію 3000 м донеччанка Світлана Шмідт подолала за 8 хв. 41,01 сек. — відтепер це рекорд України. Попереднє досягнення (8.42,20) вісім років тому встановила Марина Дуброва.

«Мене налаштовували на швидкий біг, але завдання побити рекорд ніхто не ставив. Просто намагалася максимально викластися на доріжці», — зізналася після встановлення найкращого результату сезону в Європі Світлана Шмідт, вихованка тренера Ігоря Ліщинського — наставника й чоловіка призерки Пекіна­2008 Ірини Ліщинської.

У завершальний день чемпіонату, в неділю, підбили командний залік. Призові позиції обійняли Донецька (1428 очок), Харківська (1270) й Київська (1223) області, а найменше балів назбирала Кіровоградщина (68).