Мороз тріумфу не завада

17.02.2012
Мороз тріумфу не завада

Ветеран «Зеніту» Сергій Семак і забив, і Сезара завалив.

Усім відомо, що на початку сезону грати в якісний футбол на російських полях неможливо. Однак волею жереба «Рубіну» та «Зеніту» випало вже в середині лютого приймати єврокубкових суперників. У Казані вирішили не займатися «мазохізмом» і минулого вівторка провели матч у Москві, де в порожніх «Лужниках» на штучному покритті програли «Олімпіакосу» перший матч 1/16 фіналу Ліги Європи. Натомість «Зеніт» та його вболівальники пов’язані пуповиною особливої міцності. Відтак 12 градусів морозу не завадили пітерцям зібрати на «Петровському» майже повні трибуни — 18 200 глядачів. Це й не дивно, адже «синьо–біло–блакитні» вперше у своїй історії пробилися до 1/8 фіналу Суперліги, де жереб обрав чемпіонам Росії за суперника португальську «Бенфіку».

На відміну від московського ЦСКА, якому на цій стадії доведеться зіграти з мадридським «Реалом», підопічним Лучано Спалетті з жеребом відверто пощастило. Португальські «орли» хоч і залишили за бортом «плей–оф» «Манчестер юнайтед», однак називати колектив Жорже Жезуша «непрохідним» не випадає.

На груповому етапі «Зеніт» перемагав і наш «Шахтар», і іншу португальську команду, ще більш титуловану — «Порту». Але позавчора на матч проти «Бенфіки» не вийшли диспетчер пітерців Данні та основний голкіпер В’ячеслав Малафєєв. Його відсутність серйозним чином позначилася на підсумку двобою. «Я сподівався, що в матчі заб’ють один–два м’ячі», — розмірковував після гри Малафєєв. Водночас на горбатому і лисому полі футболісти обох команд відзначилися аж п’ять разів. Два необов’язкові м’ячі пропустив резервний воротар пітерського клубу Юрій Жевнов, тоді як його візаві Артур тричі діставав м’яч із сітки воріт. Останній раз — за дві хвилини до завершення матчу.

«Зеніт» здобув вольову перемогу. Окремий респект фанатам та вболівальникам команди», — навіть колишній боксер, а нині куратор спортивного напрямку в російській Держдумі Микола Валуєв оцінив зусилля земляків.

Якщо російському чемпіону заради перемоги довелося в прямому й переносному значенні гризти землю (адже на футбольному полі фактично не було трави), то найсильнішій команді Італії, «Мілану», успіх у матчі з лондонським «Арсеналом» дався малою кров’ю. 4:0 — такого розгрому, напевно, не очікував ніхто, надто ж якщо зважити на попередню статистику: останні три зустрічі з англійськими клубами у «плей–оф» ЛЧ для «россо–нері» завершувалися невдачами. Хай там як, але Робіньйо, Златан Ібрагімович та Кевін–Прінс Боатенг просто декласували команду Арсена Венгера. І це при тому, що вже на 12–й хвилині зазнав травми ключовий хавбек «міланістів» Кларенс Зеєдорф, а в «Арсеналі» після перерви вийшов на заміну Тьєрі Анрі.

Наставник «червоно–чорних» Массімільяно Аллегрі із висновками не поспішає: «Ми ще не у чвертьфіналі. В Англії завжди складно грати, тому треба діяти там так само впевнено, як і сьогодні. Водночас варто трохи відсторонитися від результату першого матчу».

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі, поєдинки 15 лютого). «Зеніт» (Росія) — «Бенфіка» (Португалія) — 3:2 (Широков, 27; 88; Семак, 71 — Перейра, 20; Кардосо, 87), «Мілан» (Італія) — «Арсенал» (Англія) — 4:0 (К.–П. Боатенг, 15; Робіньйо, 38, 49; Ібрагімович, 79 (пен.)).