П’єса під театром ляльок

15.02.2012

Полтавці, котрі минулої неділі поспішали до обласного театру ляльок на широко анонсовану зустріч із лідером ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком, змушені були повертати голоблі: активісти цієї партії просили перейти до будинку облпрофради, де та зустріч, зрештою, й відбулася. Щоправда, у набагато гірших умовах, із дефіцитом місць у залі. Прес–служба обласної організації ВО «Свобода» поширила повідомлення про те, що згадана зустріч була під загрозою зриву, оскільки за добу до неї, після попередніх офіційних домовленостей та оплати оренди зали, директорка театру ляльок їх скасувала — бо ж, мовляв, «не було погодження з обласною держадміністрацією».

Такі взаємини влади та опозиції для нинішньої України зовсім не дивина. Несподіванкою виглядало інше: за інформацією полтавських «свободівців», директорка театру є членом партії... «Фронт змін», із якою чотири дні тому на обласному рівні «Свобода» й «Батьківщина» підписали «угоду про спільні дії об’єднаної опозиції на Полтавщині».

Якщо сьогодні одні партнери по опозиції не пускають лідера «Свободи» до контрольованого ними приміщення, а в 2009 році інші теперішні «опозиціонери» з БЮТ–«Батьківщини» зривали встановлені «свободівцями» бігборди із зображенням Івана Мазепи, то що буде з таким об’єднанням опозиціонерів завтра?

Відповідаючи на це запитання власкора «УМ» у Полтаві, Олег Тягнибок зазначив, що з приводу заборони зустрічі в театрі ляльок його полтавські однопартійці вже говорили з тамтешніми чільними «фронтовиками». Останні, за його словами, запевнили партнерів по опозиції лише в тому, що та директорка театру є «неактивним» членом їхньої партії. Водночас пан Олег не вважає, що з боку «Фронту змін» щодо «Свободи» вчинена якась провокація, оскільки за таким «шлагбаумом» проглядаються насамперед дії влади. Стосовно ж антимазепинства та інших виявів українофобства БЮТ–«Батьківщини», то очільник «Свободи» визнав: до Комітету опору диктатурі увійшли «політичні сили, які є різними ідеологічно». «Але є єдине, що нас об’єднує, — це бажання побороти українофобський антисоціальний режим Януковича» — наголосив провідник «Свободи».

От тільки чи можна це зробити, не позбувшись заКОДованих українофобів, пристосуванців і провокаторів у лавах опозиції?