Белліссімо, та не наш

14.02.2012
Белліссімо, та не наш

Збiрна України чотири рази пробила Данiела Беллiссiмо. Але треба було бiльше.

Першими ознаками «реанімації» українського хокею став минулорічний чемпіонат світу в першому дивізіоні, коли під дахом столичного Палацу спорту національна збірна України збирала аншлаги. Тоді, щоправда, «синьо–жовті» під керівництвом канадця Дейва Льюїса не змогли виграти турнір і підвищитися в класі. Однак своєю грою відродили ностальгічні спогади київських уболівальників та їхній інтерес до «найшвидшої гри у світі». Після невдалого виступу на домашньому «мундіалі» на посаді керманича збірної відбулася зміна. Місце заокеанського спеціаліста посів вітчизняний фахівець Анатолій Хоменко — екс–гравець «Сокола» й «Беркута», який більшу частину своєї тренерської кар’єри провів у системі ярославського «Локомотива». Із ним на чолі національна збірна, складена вже на базі гравців із Професіональної хокейної ліги України, виграла перший етап «Єврохокей–челенджа» в Румунії. А от другий — у Києві — програла.

У ФХУ друге місце — слідом за представниками вищого дивізіону, італійцями, — не сприймають як велику невдачу. Та й головна мета нинішньої команди Хоменка — не так повернення до елітної групи (хоча й це завдання ніхто з порядку денного не знімав), а кваліфікація на Олімпіаду в Сочі–2014.

Минулого тижня Міжнародна федерація хокею оголосила, що на Іграх у Сочі мають бажання зіграти 32 збірні, проте поборотися за олімпійські медалі зможуть лише 12 команд. Із них дев’ять потраплять на турнір напряму — завдяки своєму рейтингу, а ще три путівки розіграють учасники кваліфікації. Наразі українська збірна в рейтингу ІІХФ посідає 19–ту позицію. А серед майбутніх суперників — як «середняки» та аутсайдери «елітного» дивізіону — словаки, білоруси, французи, італійці, — так і майбутні наші опоненти на чемпіонаті світу в першому дивізіоні: команди Словенії, Австрії, Угорщини, Великої Британії та Японії. Хай там як, але олімпійська кваліфікація відбудеться в листопаді, тоді як уже в квітні у Словенії стартує ЧС у нашій лізі. Щоб потрапити в топ–дивізіон, нашим хокеїстам необхідно буде посісти одне з двох чільних місць серед секстету учасників.

На домашній «Єврохокей–челендж» — як це було минулого року, коли наші грали з казахами, — нікого із майбутніх суперників по ЧС не запросили. Компанію слабеньким литовцям та румунам склала збірна Італії, яка не пустила Україну до «вишки» два роки тому. І ще до старту турніру було зрозуміло, що саме матч завершального дня проти «Скуадри адзурри» стане для українців головним у боротьбі за перемогу на етапі.

Так і сталося. Свій дебютний поєдинок у Києві команда Хоменка легко виграла у румунів. Щоправда, перш ніж закинути сусідам сім шайб, українці довго запрягали. «На очах у своїх уболівальників хлопці дещо хвилювалися, тому в першому періоді довго не могли пробити румунського кіпера», — так Анатолій Хоменко пояснив низьку реалізацію голевих моментів у першій 20–хвилинці. Проте надалі шайби залітали на будь–який смак та з різної відстані — 7:0.

Символічно, що відкрив рахунок форвард київського «Компаньйона» Денис Заблудовський, який свого часу приміряв светр румунської «молодіжки». Але тоді далі оглядин справа не дійшла, і Денис залишився з українським паспортом. Натомість у складі збірної Румунії виділявся Олександр Писаренко — 31–річний екс–киянин, який уже дуже давно виступає в румунській першості, хоча колись грав і за молодіжну збірну України.

У матчі з литовцями, які привезли до Києва практично молодіжний склад, наші співвітчизники також довгенько не могли забезпечити комфортний рахунок. Якщо в четвер першою шайбою за збірну відзначився легіонер із Білорусі Віктор Андрющенко, то литовцям закинув інший молодий новачок — «росіянин» Олександр Торяник із ХК «Саров», вихованець харківського хокею, якого вдалося повернути під синьо–жовтий прапор. Великим рахунок на користь українців став після того, як у воротах Литви травмованого ветерана Арунаса Олейніковаса замінив 18–річний дублер.

У цій грі, як і в третьому періоді четвергового матчу, ворота українців захищав молодий Євген Напненко із «Донбасу». Змінник у Костянтина Симчука непоганий, але у 37–річного аксакала досвіду вочевидь більше.

У складі гостей чи не найдосвідченішим був 30–річний Артур Катуліс із київського «Беркута». Саме він віддав наскрізний гольовий пас на Кулевічуса за півтори хвилини до завершення матчу Литва — Румунія, в якому розігрували третє місце. Литовці дивом відігралися, однак в овертаймі через чергову помилку «молодняка» знову виявилися битими.

А гра фаворитів у суботу зібрала фактично повний Палац спорту і відповідала всім «законам жанру» щодо максимальної інтриги. Знову несамовито підтримували Україну патріотичні курсанти з ліцею Богуна. Трибуни гнали українців уперед, хоча було видно, що навіть одна з найслабших команд вищої ліги є дуже серйозним суперником для нової збірної України.

У протистоянні з більш рейтинговими апеннінцями підопічні Хоменка змушені були постійно наздоганяти суперника в рахунку. «Ні в Румунії, ні в перших двох матчах домашнього турніру у нас не було опонентів рівня збірної Італії. Тому в першому періоді ми не потрапили в темп», — сказав згодом керманич «синьо–жовтої» збірної. У воротах творив дива Костя Симчук, однак його візаві на іншому боці майданчика — Деніел Белліссімо — теж цілком відповідав своєму прізвищу («Прекрасний»).

На «морально–вольових» наші чотири рази вирівнювали становище, витримали рівновагу і в овертаймі. А у серії булітів нерви й майстерність виявилися кращими в гостей. Симчук пропустив усі три штрафні кидки.

 

ТРАГЕДІЯ

Український тренер у США наклав на себе руки

Відомий український тренер Іван Правилов минулої п’ятниці покінчив життя самогубством. В останні тижні він перебував в одній із в’язниць США. Харківського спеціаліста, який у Флориді мав свою хокейну школу, заарештували за обвинуваченням у педофілії. Проте, не дочекавшись результатів слідства та суду, 49–річний наставник попрощався з життям — за попередніми даними, накинув собі зашморг на шию. За місцевими законами, у разі підтвердження обвинувачень Правилову загрожувало б 40 років в’язниці.

Матч юніорської ліги в Харкові, де Правилов плідно працював із дітьми впродовж багатьох років, почався з хвилини мовчання.

 

ТАБЛО

«Єврохокей–челендж»

(9—11 лютого, Київ)

1–й тур. Україна — Румунія — 7:0 (Заблудовський, 17 (більш.); Андрющенко, 27; Ден. Ісаєнко, 40; Дм. Ісаєнко, 44 (більш.); Яковенко, 48 (менш.), 59; Пастух, 59), Італія — Литва — 4:0.

2–й тур. Україна — Литва — 5:1 (Торяник, 6 (більш); Побєдоносцев, 31 (більш); Борисенко, 34; Черненко, 43; Бабинець, 44 — Корнійчук, 37), Румунія — Італія — 3:4.

3–й тур. Італія — Україна — 5:4 Б (Касянчук, 4 (більш.), 40 (менш.); Торяник, 22 Пастух, 56 — Бернард, 2; Рокко, 5; Бенетті, 36; Сканделла, 47; переможний буліт — Сіріанні; кидки — 37:34, штраф — 38:30), Румунія — Литва — 4:3 ОТ.

Підсумкове становище: Італія — 8, Україна — 7, Румунія — 2, Литва — 1.

* * *

Матч ветеранів. Ветерани України — «Легенди СРСР» —— 7:6 (Кулабухов — 2, Юлдашев — 2, Бобровников, Савицький, Лубнін — Шалімов, А. Голіков, Давидов, Бабашов, Болдін,

В. Голіков).

* * *

Товариський матч. «Цюрих» (Швейцарія) — «Беркут» — 3:2 (Сальников, Волчек).

* * *

Євротур–2012. Шведські ігри. Росія — Чехія — 2:1 Б, Швеція — Росія — 4:1, Фінляндія — Чехія — 7:0, Росія — Чехія — 0:4, Швеція — Фінляндія — 3:1.

Турнірне становище після трьох етапів: Швеція — 16, Росія — 15, Чехія — 13, Фінляндія — 10.

* * *

НХЛ. «Рейнджерз» — «Вашингтон» — 3:2 (український форвард нью–йоркців Руслан Федотенко, отримавши минулого тижня в матчі з «Тампою» струс мозку, вибув із гри на невизначений час), «Філадельфія» — «Рейнджерз» — 2:5, «Флорида» — «Нью–Джерсі» — 3:1 (Понікаровський «НД» — 13.08, 0+1, «0»), «Сент–Луїс» — «Нью–Джерсі» — 4:3 Б (Понікаровський — 14.36, 0+1, «+1», 1 кидок).