Година, що дарує життя

09.02.2012
Година, що дарує життя

Співачка Альона Вінницька пройшла обстеження у мамолога і закликала жінок наслідувати її приклад.

Рак молочної залози залишається найпоширенішою онкопатологією серед жінок. Щороку в Україні цю хворобу виявляють у 17 тисяч пацієнток. Кожні 25 хвилин лікарі діагностують рак грудей. І кожні 45 хвилин від цієї хвороби помирає жінка…

У країнах Європи та США показник смертності від злоякісних пухлин молочної залози незрівнянно менший. Пояснення просте: завдяки потужній інформаційній кампанії жінки на Заході добре знають, наскільки важливими є профілактичні огляди. Завідувач хірургічного відділення Київського міського онкологічного центру Микола Анікусько наводить вражаючу статистику: якщо у США минулого року обстеження у мамолога пройшло понад 60 відсотків жінок, то серед киянок на це наважилося трохи більше 5 відсотків. У регіонах ця цифра ще менша. Хоча лікарі запевняють: якби хворобу виявляли своєчасно, на 1—2–й стадії, врятувати вдалося б до 90 відсотків пацієнток. Сьогодні ж, на жаль, більш ніж у половини жінок з онкопатологіями пухлини виявляють на пізніх стадіях.

Переламати цю не­втішну тенденцію й донести до українських жінок важливість профілактичного обстеження молочної залози допомагають знаменитості. Днями в Київському міському онкоцентрі відбулася акція «Година заради життя», в якій взяла участь українська співачка Альо­на Вінницька (артистка вже четвертий рік є послом соціальної програми «Разом проти раку грудей»). «Треба знайти всього одну годину на рік, аби сходити до лікаря і переконатися, що ви здорові», — наголосила зірка перед тим, як і собі вирушити на огляд до лікаря–мамолога.

Альона також зустрілася з жінками, які перебувають в онкоцентрі після операції у зв’язку з раком молочної залози. «Я захоплена вашою мужністю, вірю у вашу перемогу над хворобою. І хочу, аби кожна з вас передала десятьом жінкам, як важливо вчасно прийти до лікаря. А кожна з тих десяти жінок передасть десяти іншим — і в такий спосіб ми врятуємо багато наших мам і сестер», — звернулася до пацієнток онкоцентру співачка. І пообіцяла привести на обстеження свою маму.

«Агітація», треба визнати, подіяла: практично всі присутні журналістки одразу виявили бажання «не відходячи від каси» пройти обстеження у мамолога.

Анастасія БЕЖЕВЕЦЬ