Хай стоїть наш у Берліні!

08.02.2012

Хоч України у програмі кінофестивалю не буде, але присутність нашої дер­жави на європейському кіноринку ось уже кілька років залишається незмінною. До цього презентацією українських кінопроектів у Берліні (як і у Канні) опікувалася Українська кінофундація, організація, підтримувана Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000», головою наглядової ради якого є Катерина Ющенко. Політичні реалії у нашій державі диктують перерозподіл фінансово–економічних вливань, куди входять і культурні інтереси. Тому цілком логічним, хоча для багатьох і прикрим, результатом став вихід на поле «підтримки національного кіновиробника» людей, пов’язаних із діючою владою. Все активніше у цьому напрямi працює Держ­авне агентство з питань кіно (що не може викликати захоплення у багатьох молодих і амбітних кіновиробників), яке й представлятиме Україну на кіноринку в Берліні. «Стенд на Берлінале — це лише перший крок, потім буде Канн, Москва, Торонто», — анонсує голова Держагентства Катерина Копилова.

Із заявленої днями програми дій видно, що багато пунктів запозичено від кінофундації. Що й не дивно, адже попри формальне існування цієї організації, як запевнив «УМ» її голова Андрій Халпахчі, він виступає консультантом пані Копилової у роботі на кіноринку.

Отже, робота українського стенду включає: презентаційну діяльність надбаних і запланованих фільмів, розповсюдження англомовного довідника UKRAINIAN FILM GUIDE 2011—2012, презентацію Української кіноасоціації та Одеського міжнародного кінофестивалю. «Оскільки фільмів в Україні знімають багато — 14 повнометражних за минулий рік — ми вирішили обрати економний варіант: зробили нарізку з усіх фільмів, знятих у 2011 році, й тих, що будуть закінчені у 2012, буде також презентація DVD і презентація окремих проектів, — розписує по пунктах Денис Іванов, президент компанії «Артхаус Трафік», яка тісно співпрацює з Держкіноагентством у даному проекті. — Буде презентація Національного центру ім. Довженка, який почав розвиватися як кіноархів: презентація першого тому збірки «Відродження кінокласики», куди увійшли шість картин». Згодом і довідник, і «Відродження кінокласики» будуть представлені й в Україні.

Окремим блоком буде представлення на кіноринку таких минулорічних проектів як більше теле– ніж кінофільм «Рок–н–болл» (реж. Дмитро Приходько) і нашумілий «Тойхтопройшовкрізьвогонь» (реж. Михайло Іллєнко). З того, що заплановано зробити, Україна хвалитиметься «Кобзарями» (багаторічна робота Олеся Саніна), збіркою короткометражок на злобу дня «Україна Гудбай», а також кінопроектами «Плем’я» (реж. Мирослав Слабошпицький), «Зелена кофта» (реж. Володимир Тихий), «Аутсайдер» (реж. Віра Яковенко), «Брати» (реж. В.Трофименко).

«На Берлінале їде український продюсер фільму «Плем’я» Ігор Савиченко, — розповідає про свою лепту у розвиток сучасного українського кінематографа кількарічний учасник Берлінале режисер Мирослав Слабошпицький. — Цей проект починався з голландських грошей, а зараз ми отримали відповідь на копродакшн ще й із Норвегією. Це буде три– чи чотиристороння копродукція (50 відсотків — державне фінансування), що дуже важливо, бо європейські учасники зацікавленні у просуванні свого продукту, а просунути український фільми в Європі самотужки дуже складно». На кіноринку від Слабошпицького будуть три проекти — крім «Племені», «короткометражка» з альманаху «Україна гудбай» та повнометражний дебют на чорнобильську тематику під робочою назвою «Люксембург». Хоча з жодним iз них режисер на наступні берлінські кінофоруми не збирається, адже всі зйомки припадають на зиму.

Поїздка на Берлінале має стати публічним дебютом і щойноствореної Української кіноасоціації, яку підтримує Віктор Янукович–молодший. «Це громадське об’єднання компаній (дистриб’юторів, виробників), створене для того, щоб лобіювати інтереси кіноспільноти, представляти українську кіноіндустрію західним колегам», — представляє даний пункт програми Денис Іванов. На кінець січня організація об’єднувала 12 компаній: Pronto Film, Arthouse Traffic, Film.ua, Postmodern, Kinofabryka, Interfilm Production Studio, Digital Cinema Ukraine, Kinotur Digital Intermediate Lab, Patriot Film, «Лінія–Кіно», «Кіноманія», «Синергія». За словами Іванова, організація постійно збiльшується.

 

З ПЕРШИХ ВУСТ

Андрій Халпахчі,
директор КМКФ «Молодість» і Української кінофундації:

— Йдеться про реорганізацію (Української кінофундації. — Ред.) і ми активну діяльність трохи припинили, але юридично кінофундація існує. А сайт не працює, бо немає робітників. Думаю, що у квітні все відновимо.

Так, на фестиваль у Берлін я їду як гість і допомагаю Катерині Копиловій як голові Дер­жавного агентства з її зустрічами з колегами із Швейцарії, Скандинавії. Скажімо так, виступаю як консультант. Кінофундація зробила велику роботу, тому, щоб вона не пропадала, ми передали їм (Держагентству, «Артхаус Трафік». — Ред.) певні напрацювання.

Зараз готуємося до Каннського фестивалю: юридично ми не підписуємо папери, тому більше спілкуються зі мною як із фізичною особою.