Завод чи «Континіум»?

08.02.2012
Завод чи «Континіум»?

У холодному армійському залі Одеси волейболістки «Хіміка» двічі «всуху» обіграли «Джинестру». (Фото з сайту ВК «Хімік».)

На відміну від чоловічої волейбольної суперліги, де практично безальтернативно панує харківський «Локомотив», у жіночому чемпіонаті перелік переможців значно ширший, і в останні три сезони чемпіонський титул щоразу здобувала інша команда. У 2009 році «Сіверськодончанка» перервала чотирирічну «золоту» серію черкаського «Круга», який, нагадаємо, нещодавно припинив існування через фінансові проблеми. 2010–й став «золотим» для тернопільської «Галичанки», а в наступному сезоні першим став южненський «Хімік».

Двом попереднім чемпіонам не вдалося втримати фінансову і, відповідно, ігрову стабільність. Натомість клуб Одеського припортового заводу і в цьому сезоні не проти залишитися на вершині. Принаймні підопічні Євгена Ніколаєва мають для цього хороші можливості. Здобувши минулих вихідних дві перемоги над срібним призером попередньої першості — одеською «Джинестрою», «Хімік» обійшов своєрідну сенсацію поточного турніру — «Континіум–Волинь». Щоправда, турнірна таблиця набуде остаточного вигляду лише по завершенні «фіналу чотирьох», коли найсильніший квартет «регулярки» зіграє додатковий двоколовий турнір.

Дивуватися, що скромна команда з Луцька за один рік вибилася на чільні позиції (а за втраченими очками саме «Волинь» — лідер жіночої суперліги), певно, не варто.

«У «Галичанки» немає багатих спонсорів, тому втримати провідних гравців нам було складно. Троє ключових волейболісток залишили клуб. Багаторічний лідер і капітан Олена Туркула тепер грає в Луцьку, а Наталя Чернецька та Надія Кодола — в «Хіміку», — так тренер чемпіонок України 2009/2010 років Андрій Романович пояснює «УМ» метаморфози вітчизняного волейболу, через які його «Галичанка» опинилася на передостанньому місці. Тепер за Тернопіль грають молоді, недосвідчені 16–річні дівчата. За словами наставника, вони мають великий потенціал і вже наступного року зможуть поборотися за медалі. А зараз тернопільська команда веде боротьбу з одеською «Джинестрою» та євпаторійською «Керкінітідою» лише за четверту позицію, яка дозволить отримати додатковий досвід у «фіналі чотирьох» — і не більше.

Натомість «Волинь», отримавши підтримку від потужної фінансово–промислової групи «Континіум», одразу взялася підкорювати вершини. Наприкінці минулого року луцькі волейболістки вперше у своїй історії здобули Кубок України. І, як розповіла «УМ» одна з лідерок «Волині» Олена Туркула, команда хоче в цьому сезоні зробити «золотий дубль». Це може бути перше чемпіонство для Луцька, але не для Олени та її чоловіка–тренера Віктора Туркули. Свого часу він допомагав Романовичу привести до золотих медалей «Галичанку».

 

ТАБЛО

Українська суперліга. 9–й тур. Жінки. «Сіверськодончанка» — «Керкінітіда» — 3:0, 3:0; «Джинестра» — «Хімік» — 0:3, 0:3; «Галичанка» — «Кряж» — 3:1, 3:1.

Турнірне становище після 16 матчів: «Хімік» — 38, «Континіум–Волинь» — 35 (14), «Сіверськодончанка» — 33 (14), «Джинестра» — 17, «Керкінітіда», «Галичанка» — 14, «Кряж» — 11.

* * *

Чоловіки. «Кримсода» — «Новатор» — 3:0, 3:0; «Юридична академія» — «Фаворит» — 3:1, 0:3; «Будівельник» — «Буревісник» — 2:3, 2:3; «Локо–Експрес» — «Імпексагро–спорт» — 3:0, 3:1.

Турнірне становище після 18 матчів: «Кримсода» — 53, «Фаворит» — 41, «Локо–Експрес» — 29, «Імпексагро–спорт» — 24, «Новатор» — 23, «Будівельник» — 17, «Буревісник» — 15, «Юр. академія» — 14.