Уповноважений–«розповноважений»

03.02.2012
Уповноважений–«розповноважений»

Ніна Карпачова, Євген Захаров, Геннадій Васильєв.

Каденція уповноваженого парламенту з прав людини Ніни Карпачової добігає кінця. Наступного тижня, в перший день нової сесії, Верховна Рада заслухає звіт омбудсмана, а невдовзі почне розглядати кандидатури наступників. Припускають, що ставлениця Партії регіонів Ніна Іванівна, котра працює уповноваженим ще з 1998 року, знову піде на новий термін. Водночас серед реальних претендентів називають і більш одіозну фігуру — колишнього Генпрокурора Геннадія Васильєва.

Перед «демобілізацією» Карпачова зустрілася зі спікером Володимиром Литвином. Вони домовились, що у вівторок, після відкриття сесії, омбудсман виступить перед депутатами зі щорічною доповіддю. Саме 7 лютого вичерпується другий п’ятирічний термін повноважень уповноваженого. Після цього депутати матимуть 20 днів, щоб призначити наступника.

Представники громадських організацій почали кампанію підтримки свого претендента на посаду омбудсмана — керівника Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, який є одним із найдосвідченіших спеціалістів цієї сфери. Захарова запропонувала Українська гельсінська спілка з прав людини. «Це хороша кандидатура. Він відповідає всім критеріям», — зазначив у коментарі «УМ» член правління УГСПЛ Костянтин Реуцький. Водночас він визнав: із нинішньою парламентською більшістю в Захарова мало шансів.

У 2007 році пан Євген теж конкурував із Карпачовою, але програв: він не мав шансів проти більшості Януковича—Мороза—Симоненка (нагадаємо, пані Ніна балотувалася другим номером у списку Партії регіонів відразу за Віктором Януковичем).

«Загалом, Карпачова — не найгірший уповноважений, який може бути в Україні. Але вона робить недостатньо для того, щоб утверджувати права людини. Маючи значні повноваження, вона могла б зробити значно більше. Багато речей, які вона робить, — це популізм», — вважає Реуцький, голова правозахисного центру «Поступ» (Луганськ).

Попри те, що Карпачова обиралася омбудсманом із табору «регіоналів», Реуцький вважає, що вона вже не влаштовує парламентську більшість. У цьому контексті можна пригадати, що недавно Карпачова відвідувала у в’язниці Юлію Тимошенко і Юрія Луценка й висловлювала зауваження з приводу утримання політичних в’язнів. Відтак у кулуарах почали говорити про те, що новим уповноваженим стане Геннадій Васильєв — «регіонал» і великий бізнесмен.

«Якщо призначать Васильєва, то це дійсно буде неприємно. Це був би цинічний крок з боку парламенту, — каже луганський правозахисник. — Він не відповідає критерієм омбудсмана, ніколи не працював правозахисником. Тим більше, він обіймав посаду Генерального прокурора, тобто фактично представляє «силові» структури».

Якщо громадськість виступить проти Васильєва, то парламентська більшість усе–таки може підтримати Карпачову, вважає Реуцький. Так, знакова фігура в складі ПР — «диригент» голосувань Михайло Чечетов — заявив, що підтримує перепризначення Карпачової.

Поки що жоден із потенційних кандидатів, окрім Євгена Захарова, не «засвітив» наміру йти в уповноважені. Сама Карпачова утримується від прямої відповіді. «Скажу чесно (а омбудсман може говорити лише так): пропозиції висуватися на новий термін уже були. Але я їх не розглядатиму щонайменше до того часу, поки парламент не розгляне мій щорічний звіт про стан прав людини в Україні», — розповіла Карпачова в коментарі газеті «Комсомольская правда в Украінє». Вона нагадала, що кандидатури уповноваженого з прав людини подають народні депутати або Голова Верховної Ради.