Іспити перед вищим класом

02.02.2012
Іспити перед вищим класом

Хлопці з Балашихи завзято заважали донеччанам закидати шайби лише в першій половині гри. (Фото з офіційного сайту ХК «Донбас».)

Нещодавно власник ХК «Донбас», віце–прем’єр–міністр і бізнесмен Борис Колесников заявив, що основний турнір, у якому його клуб виступатиме найближчої осені, визначать за підсумками нинішнього сезону. Раніше в Донецьку казали, що команда ще рік повариться в соку вищої ліги Росії, а вже потім заявиться до Континентальної хокейної ліги. Утім виглядає так, що за умови успішного виступу в «плей–оф» російської «вишки» чемпіон України може дебютувати в КХЛ уже цієї осені. Принаймні російські хокейні боси не мають претензій до донеччан щодо інфраструктури чи якихось інших організаційних моментів. Тож головний тренер «червоно–чорних» Олександр Куликов готує своїх хлопців до матчів на вибування з усією серйозністю, висловлюючи претензії навіть у виграних поєдинках.

Позавчора черговою перевіркою моці «Донбасу» стала зустріч із підмосковним «Динамо». Команда з Балашихи, яка є фарм–клубом «Динамо» московського, хоча й посідає 11–те місце серед 12 колективів Західної конференції, але зберігає шанси потрапити до вісімки учасників «плей–оф». У донецькому Палаці спорту «Дружба» гості билися, поки вистачало сил — рівно до половини матчу. Результатом активності динамівців у цей час стала їхня підсумкова перевага за кількістю кидків у площину воріт — 25 проти 21. На 32–й хвилині 3420 глядачів нарешті дочекалися голу у виконанні «донбасівців», а далі вже було легше. Дублем відзначився російський легіонер донеччан Сергій Пискунов, закинувши одну з шайб красивим кистьовим кидком у власному фірмовому стилі. І лише за переваги 4:0 господарі дозволили російській команді оформити гол престижу.

Не залишив майданчик без набраних очок і форвард Олександр Матерухін, якого днями обрали найкращим хокеїстом України 2011 року. В опитуванні тренерів і журналістів він усього на бал випередив «сокола» Костянтина Касянчука (102 очки проти 101). Позавчора Сашко записав до свого активу гольову передачу. А капітан «Донбасу» Сергій Варламов, котрий у голосуванні став третім (82 очки), у вівторок закинув у ворота «Динамо» другу шайбу.

Після матчу Олександр Куликов висловив невдоволення тим, що його підопічні заробили занадто багато вилучень, зате похвалив білоруського голкіпера Степана Горячевських за «суху» гру.

Наступну зустріч донеччани зіграють проти пітерського ХК ВМФ уже завтра.

 

ТАБЛО

Російська вища ліга. «Донбас» — «Динамо» (Балашиха) — 4:1 (0:0, 1:0, 3:1; Пискунов, 32 (менш.), 55; Варламов, 41; Малевич, 46 — Носков, 59), «Нафтовик» — «Казцинк–Торпедо» (Казахстан) — 0:1, ХК ВМФ — «Дизель» — 2:3 Б.

Лідери Західної конференції: «Донбас» — 99 (44), «Нафтовик» — 80 (45), «Локомотив» — 24 (13), «Дизель» — 78 (43), «Аріада–Акпарс» — 70 (45).

Лідери Східної конференції: «Рубін» — 104 (42), «Торос» — 91 (44), «Юж. Урал» — 84 (43), «Єрмак» — 74 (43).

* * *

НХЛ. «Нью–Джерсі» — «Рейнджерз» — 4:3 Б (Понікаровський «К» — 13.33, 1 кидок, «–1»; Федотенко «Р» — 15.31, «0»).

У першому поєдинку «дияволів» і «рейнджерів» після переходу Олексія Понікаровського до «Нью–Джерсі» команда «Поні» взяла гору над командою Руслана Федотенка. Хоча наші співвітчизники результативними діями не відзначилися.