Сайт iз музикою — зброя терориста

01.02.2012

Президент США Барак Обама позавчора провів в інтернеті відеочат з американськими користувачами всесвітньої мережі. Популярний відеопортал YouTube, який організував чат, упродовж місяця отримав близько 240 тисяч запитань до глави Білого дому. Більшість із них стосувалася не проблем безробіття, заборгованості чи виборчої кампанії: Обаму «допитували» про скандальний антипіратський законопроект SOPA та долю 23–річного британського студента Річарда О’Двайєра, випадок із яким набув у США великого розголосу.

Річард О’Двайєр у грудні 2007 року організував у своїй кімнаті в гуртожитку одного з університетів Англії інтернет–сайт TVShack.net, який, як і тисячі подібних, став платформою для обміну файлів із музикою, фільмами та телепрограмами. У травні 2011 року Річардом та його сайтом зацікавилося міністерство юстиції США, за поданням якого суд південного округу Нью–Йорка видав ордер на арешт та звернувся до британської влади із запитом про екстрадицію студента. У Штатах його звинуватили в організації злочинної змови та порушенні законодавства про авторські права. При цьому організований О’Двайєром сайт діяв у повній відповідності до британського законодавства. Сервер, на якому він був розташований, також розміщувався на території Британії. Та незважаючи на це, 12 січня цього року британський окружний суд ухвалив рішення задовольнити подання про екстрадицію студента до США, де йому загрожує ув’язнення терміном до 10 років. Адвокати О’Двайєра подали апеляцію на цей вердикт до суду вищої інстанції. Мати хлопця сподівалася, що її сина може врятувати втручання президента США. Та, як з’ясувалося, марно.

«Чому ви особисто підтримуєте екстрадицію громадянина Великої Британії Річарда О’Двайєра, вина якого полягає лише у дрібному порушенні авторських прав, використовуючи при цьому Угоду про екстрадицію, яка розроблена для боротьби з тероризмом та доставку терористів на суд до США?» — за те, щоб це запитання поставили Обамі під час відеочату, проголосувало 6 тисяч користувачів YouTube. У відповідь президент вдався до заплутаної риторики про авторські права, але по суті так нічого й не сказав.