НАТО кладе зуби на полицю

01.02.2012

Через фінансові проблеми США та європейські держави, що входять до НАТО, змушені скорочувати витрати на армію. Наслідком таких кроків є загальне послаблення обороноздатності Північноатлантичного Альянсу, повідомляє близька до урядових кіл США газета «Вашингтон пост». За інформацією видання, лише армію США буде скорочено на 100 тисяч військовослужбовців — передусім за рахунок сухопутних військ та морської піхоти. Це наслідок планового зменшення спрямованих на озброєння видатків iз бюджету США — на 487 млрд. доларів упродовж наступних 10 років.

Найбільші держави — учасники НАТО в Європі також зменшують оборонні бюджети. Велика Британія цього місяця оголосила про настільки масштабні скорочення витрат на оборону, що чисельність британської армії доведеться скоротити майже на 20 відсотків. Подібні кроки планує і Німеччина: Берлін уже відкликав замовлення на літаки–винищувачі, гелікоптери та інші види озброєння. Італія, яка вже провела значне скорочення своєї армії два роки тому, тепер готується до нових урізань.

«Представники США і НАТО стривожені тим, що такі скорочення ще більше оголять військові слабкості Альянсу, які проявилися під час минулорічної кампанії в Лівії», — пише «Вашингтон пост». І нагадує, що тоді у європейських союзників швидко закінчилася амуніція, і вони були змушені терміново замовляти її у США. Європейці також потерпали від нестачі пального для власних літаків та проблем із веденням розвідки з повітря.

Адміністрація президента Барака Обами ще минулого року попередила європейських союзників по НАТО, що надалі США вже не зможуть нести непропорційно високий тягар утримання Альянсу. На цей час бюджет НАТО на 75 відсотків поповнюється за рахунок фінансування США, тоді як у часи «холодної війни» внески Вашингтона і Європи були рівними — 50 на 50.