НОВИНИ ПЛЮС

01.02.2012

Опозиція ігнорує Конституційну асамблею

Учасники Комітету опору диктатурі відмовилися брати участь у роботі Конституційної асамблеї, створеної указом Президента. «Віктор Янукович, який мав би бути гарантом Конституції, за два роки свого провального президентства, навпаки, зґвалтував Основний закон, пристосувавши його до власних потреб. Перебування Януковича при владі почалося з державного перевороту, коли всупереч Конституції із так званих «тушок» було сформовано провладну коаліцію у парламенті, а потім у такий же незаконний спосіб змінено й саму Конституцію», — йдеться у заяві КОДу. На думку Комітету, створення асамблеї є «окозамилюванням». Від участі в КА також відмовився Віталій Кличко, який не увійшов у КОД.

Вибори в Києві

Вибори міського голови Києва мають відбутися в 2012 році, а депутатів міськради — у 2013 році. Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера. «У 2008 році, відповідно до діючих тоді норм Конституції, міський голова обирався на чотири роки, а депутати міської ради — на п’ять років Отже, строк повноважень київського міського голови закінчується в 2012 році, а депутатів Київради — у 2013–му», — сказав Магера агенції «Інтерфакс–Україна». Водночас визначення дати виборів він назвав прерогативою парламенту.

«Справа Гонгадзе»

Професійні журналістські організації та рухи закликають Печерський суд Києва зробити більш відкритим процес над екс–начальником департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексієм Пукачем. «Ми розцінюємо закритість усього судового процесу як порушення права громадськості та потерпілих на отримання суспільно важливої інформації», — йдеться у спільній заяві руху «Стоп цензурі!», «Репортерів без кордонів», Української медіа–асоціації та ін. Журналістські організації також закликали Генпрокуратуру процесуально визначитися щодо Володимира Литвина, Едуарда Фере та Леоніда Деркача щодо їх причетності до «справи Гонгадзе».