Подвійний удар

31.01.2012
Подвійний удар

Емоції серба Новака Джоковича після перемоги у фінальному матчі тривалістю майже шість годин. (Фото Рейтер.)

Перший у цьому році турнір серії «Великого шолома» приніс задоволення як консерваторам, так і любителям сенсацій. Скажімо, в одиночних розрядах до півфіналів у Мельбурні дійшли саме ті, кого там і очікували побачити. У чоловіків це виявилася перша четвірка «посіву», а в представниць прекрасної статі до трійки сіяних під номерами два, три й чотири додалася минулорічна переможниця — бельгійка Кім Клійстерс (11). На першого ж номера рейтингу, Каролін Возняцьки з Данії, ніхто особливо й не ставив — надто непереконливо вона виглядала останнім часом. Власне, наслідком цього стало і її вчорашнє падіння у рейтингу WTA одразу на четверту позицію.

«Зустріччю двох найяскравіших молодих тенісисток» назвав сайт «Аустреліен оупен» суботній фінал між росіянкою Марією Шараповою й білорускою Вікторією Азаренко. Маші лише 24, а здається, що вона вже ветеран. Мабуть, через те, що вже в 17 років виграла Уїмблдон, перемагала у Нью–Йорку й тут, Мельбурні. Натомість 22–річна Віка вперше дійшла до вирішального матчу «гранд слему» й одразу виграла трофей. Її перевага над «Сибірською сиреною» була аж надто переконлива.

Ця звитяга піднесла Азаренко із третього місця рейтингу одразу на вершину. Ще ніколи білоруські тенісисти не були першими ракетками світу. Шарапова піднялася з четвертого місця топ–списку WTA на третє, а другою залишилася чешка Петра Квітова. Єдина українка в «топ–100» — Катерина Бондаренко, 89–та (–1). Леся Цуренко опустилася на десять рядків і тепер 121–ша.

А ось у чоловіків лідери рейтингу АТР видали справжній суперфінал тривалістю 5 год. 53 хв. — це новий рекорд за часом для поєдинків на «Аустреліен оупен». Новак Джокович, котрий у п’ятницю лише в п’яти сетах зломив спротив шотландця Енді Мюррея (6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5), знову продемонстрував неабияку волю до перемоги. Програвши Рафаелю Надалю першу партію, серб далі вів гру. І навіть поразка на тай–брейку четвертого сету його не вибила з колії.

«Я почувався впевнено й добре фізично», — сказав згодом Новак, який став чемпіоном Австралії вдруге, і вчетверте — на «Великому шоломі» загалом.

«У мене не було психологічних складнощів у зв’язку з тим, що я поступився Джоковичу в шести останніх зустрічах поспіль. Я радий, що взяв участь у такому поєдинку, коли ми обоє билися на межі можливостей. Нечасто отримуєш стільки позитиву після поразки», — визнав іспанець.

«Аустреліен оупен–2012» не вніс великих змін до рейтингу АТР; принаймні перших дев’ять позицій залишилися стабільними. Найкращий з українців, Олександр Долгополов, — 18–й (–5); Сергій Стаховський — 67–й (–2), Сергій Бубка — 152–й (0).

 

ТАБЛО

 

Відкритий чемпіонат Австралії. Фінали

Жінки. Азаренко (Білорусь, 3) — Шарапова (Росія, 4) — 6:3, 6:0.

Пари. Кузнєцова/Звонарьова (Росія) — Еррані/Вінчі (Італія, 11) — 5:7, 6:4, 6:3.

Чоловіки. Джокович (Сербія, 1) — Надаль (Іспанія, 2) — 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5.

Пари. Паес/Штепанек (Індія/Чехія) — Б. Брайан/М. Брайан (США, 1) — 7:6, 6:2.

Мікст. Маттек–Сендз/Текау (США/Румунія, 8) — Весніна/Паес (Росія/Індія, 5) — 6:3, 5:7, 10–3.